Latvijas Nacionālajā operā notika "Lielās mūzikas balvas 2019" pasniegšanas ceremonija. Balvu kategorijā ''Gada koncerts'' saņēma ērģelniece Iveta Apkalna par solokoncertu Ventspilī, koncertzālē ''Latvija''.

Viena no pasaules vadošajām solistēm - instrumentālistēm Iveta Apkalna koncertu uz unikālajām Vācijas ērģeļu būvniecības uzņēmumā ''Johannes Klais Orgelbau'' ražotajām stabuļu ērģelēm sniedza 2019. gada 27. jūlijā. Ērģeļu atklāšanas koncertā pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvoja Pētera Vaska ''Himnas'', skanēja Sofijas Gubaiduļinas darbs ''Gaisma un tumsa'', Žaka Nikolā Lemensa, Pola Dikā, Sezāra Franka, Ferenca Lista, Džordža Talbena-Bola un Johana Sebastiana Baha opusi.

Atceroties ērģeļu tapšanas procesu, kam Iveta Apkalna sekojusi līdzi trīs gadu garumā, māksliniece atzīst: ''To, ko biju iedomājusies un iekšēji vēlējusies - muzikāli, estētiski, skaniski, akustiski - šobrīd arī dzirdu. Arī ar publiku. Atklāšanas koncertā jau varēju saprast, ka ērģeles šajā zālē, arī pilnā ar klausītājiem, skan lieliski. Skaņa plūst un šķiet, ka tā tevi apņem.''

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    otrakeda . 26.02.2020, 14:05:30

    A
    FI
    GE
    Ķ !!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: