Kādu Gāliņciema iedzīvotāju pārsteidzis vesels bars bišu. Tā ir bišu spietošana. Bites spieto gadījumā, ja bišu mājiņā ir vēl viena lieka bišu māte, pārāk liels skaits darba bišu, šaura ligzda vai slikta ligzdas ventilācija.

Gatavojoties spietot, saime izvelk 10 un vairāk māšu kanniņas. Tiek pārtraukta šūnu vilkšana, un saimē ir daudz tranu peru. Samazinās arī bišu lidošana pēc nektāra. Bišu māte vairs netiek bagātīgi ēdināta, samazinās tās vēdera apjoms un dējība. Māte kļūst vieglāka un spējīga lidot.

Pirmais spiets parasti izlido astotajā vai devītajā dienā pēc pirmās olas iedēšanas māšu kanniņā - nākamajā dienā pēc pirmās māšu kanniņas aizvākošanas. Spiets izlido tikai saulainā bezvēja laikā. Parasti ar spietu izlido līdz 50% bišu, tikai atsevišķos gadījumos vairāk. Spietā vairākumā ir 4-10 dienas vecas bites, bet vairākums — 11-20 dienas vecas bites — paliek saimē. Reizē ar spietu no stropa izlido arī māte. Ja spieta iznākšana no stropa ir aizkavējusies slikta laika vai kādu citu apstākļu dēļ un ir piedzimusi jaunā māte, tad ar spietu var izlidot arī jaunā bišu māte.

Spiets parasti izlido ap pusdienām, siltā, bezvēja laikā. Labākajā gadījumā tas iemetīsies tuvējā kokā, bet var arī aizlidot prom.

Ligzdu savlaicīga paplašināšana ir spietošanu ierobežojošs pasākums, jo dod iespēju bišu mātei neierobežoti dēt, nepārtraukti radot iespēju bitēm — peru barotājām atbrīvoties no peru pieniņa. Protams, tas ir stimuls saimēm ātrāk attīstīties un ražot produkciju. Šāda darbība prasa arī intensīvāku saimes attīstības kontroli un korekciju. Tikai kontrolējot procesus, var izvairīties no spietošanas.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Opaps 09.06.2017, 13:40:56

    Sākas vasara un tas nozīmē daba daļēji ir tīra , kaut vai- Gāliņciemā.

  • 0
    asd. 09.06.2017, 17:46:38

    Vai video sižetā redzamo spietu vismaz kāds saķēra?

  • 0
    Zita Zvejniece 10.06.2017, 15:46:53

    Saķēra. Vēlāk viss buja savākts

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: