Ziedu skulptūru, strūklaku un pludmales sagatavošana sezonai ir apjomīgs darbs, ko ik gadu veic pašvaldības iestāde Komunālā pārvalde. Minētajiem darbiem vēl nāk klāt arī jaunu soliņu un atkritumu urnu uzstādīšana, kā arī būvniecības un dažādi citi darbi. Šosezon daļa no tiem jau paveikti, citi pašlaik ir procesā.

Ziemas periods pašvaldības iestādei Komunālā pārvalde ierasti ir plānošanas un projektēšanas laiks, taču pavasaris atnāk ar darbiem pilsētvidē, stāsta iestādes direktora vietnieks Edgars Puriņš. Pavasarī darāmie darbi tradicionāli top zināmi jau iepriekšējā gada nogalē.

Ielu šķērsot ir drošāk

Viens no pirmajiem darbiem, ko laika apstākļi šogad ļāva uzsākt, bija gājēju pāreju izgaismošana. Turpinot iepriekšējos gados aizsākto praksi izgaismot nepārredzamākās gājēju pārejas, šogad uzstādīts apgaismojums četrās pilsētas vietās. Izgaismotas divas gājēju pārejas Sarkanmuižas dambī – pretī daudzdzīvokļu mājai Sarkanmuižas dambī 21 un iepretim bērnudārzam Saulīte. Kā atgādina Puriņš, uz šo gājēju pāreju nepietiekamo izgaismojumu vairākkārt norādījuši pilsētas iedzīvotāji. Tāpat izgaismotas arī gājēju pārejas Jūras un Aleksandra ielas krustojumā un Kuldīgas ielā pie krustojuma ar Pāvila ielu. Iedzīvotāji arī ierosinājuši izgaismot ietvi Lidotāju ielas posmā no Ozolu ielas līdz Saldus ielai. Ņemot vērā iedzīvotāju lūgumu, pērn izstrādāts būvprojekts, bet šogad tas realizēts un ietves posms ir apgaismots. Padarīto darbu sarakstā ir arī krāsaino sēdvietu nomaiņa Bērnu pilsētiņā. Sēdvietas bija kalpojušas aptuveni desmit gadu, nolietojušās un klimatisko apstākļu bojātas, tādēļ aprīlī ieguva jaunu izskatu.

Strūklakas un ziedu skulptūras

Pavasarī pilsētu sāk izrotāt arī strūklakas un ziedu skulptūras. Strūklaku tehniskā apkope un pārbaude veikta aprīļa sākumā, un visas astoņas pilsētas strūklakas pagājušajā mēnesī tika ieslēgtas īpašos to modināšanas svētkos. Puriņš stāsta, ka rudenī, strūklakas izslēdzot, tām tiek noņemta ūdensapgādes sistēma, kas ziemā varētu sasalt, līdz ar to pavasarī jāveic sistēmas apkope un tā jāuzstāda.

Tāpat ziedos tiek ietērptas kopumā deviņas puķu skulptūras. Pirmā ziedu noformējumu ieguva Zaķu ģimene pie Mazbānīša gala stacijas Kalns, pēc tam Pīļu ģimene Bērnu pilsētiņā un pamazām arī pārējās ziedu skulptūras. Puriņš stāsta, ka ziedu skulptūru sagatavošana nenozīmē tikai noformējuma maiņu, bet arī automātisko laistīšanas sistēmu apkopi un pārbaudi.

Sagatavo peldvietas un akvaparku

Ikgadējs un apjomīgs darbs ir arī Zilā karoga pludmales, Būšnieku ezera un Staldzenes peldvietu, kā arī Pludmales akvaparka sagatavošana sezonai, norāda Komunālās pārvaldes pārstāvis. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem peldsezona Latvijā sākas 15. maijā, un līdz šim datumam ierasti tiek paveikti lielākie sagatavošanās darbi. Zilā karoga pludmalē lielākā daļa aprīkojuma rudenī tiek noņemts, citādi rudens vēji to krietni apskādē. Viens no apjomīgākajiem darbiem ir koka laipu uzstādīšana pāri kāpām pavisam septiņās pludmales ieejās, sākot no Dienvidu mola līdz sērfotāju pludmalei. Visās trijās peldvietās, kā arī atpūtas vietā pie Ventas, Ābolu ielas galā, tiek uzstādītas atkritumu urnas, veloturētāji un pārģērbšanās kabīnes. Dažviet nepieciešami arī krāsošanas darbi, jo, kā norāda Puriņš, pludmales smiltis kopā ar vēju mēdz darboties teju kā smilšpapīrs. Ievērojams darbs šogad tiek ieguldīts arī Pludmales akvaparka sagatavošanā. Tur pašlaik abos baseinos tiek mainīts segums, tāpat apkope tiek veikta slidrenēm un ūdensapgādes sistēmai, kā arī sūkņiem. Darbi jāpabeidz līdz jūnija sākumam, kad paredzēta akvaparka atvēršana.

Jauns segums, soliņi, urnas

Pašlaik darbi norit arī Bērnu pilsētiņā. Tur zem rotaļu iekārtām esošais smilšu segums tiek nomainīts pret triecienabsorbējošu gumijas segumu. Bērnu pilsētiņā, kā arī bērnu parkā Fantāzija un pludmalē uzstādītas šūpoles, kurās bērna vecāks var šūpoties vienlaikus ar bērnu. Pērn šādas šūpoles pilsētā tika uzstādītas kā jaunums, un saņemti atzinīgi vērtējumi. Kā stāsta Puriņš, plānots izskatīt iespēju jau šogad šādas šūpoles uzstādīt arī citviet pilsētā. Bērnu pilsētiņā plānots arī kāds jaunums – šūpoles bērniem ratiņkrēslos. Tās pirmoreiz varēs izmēģināt Bērnu svētku laikā.

Katru gadu pilsētā tiek uzstādīti arī jauni soliņi un atkritumu urnas. Ar jauniem soliņiem un attiecīgi arī atkritumu urnām sešās vietās šogad plānots papildināt apvienoto gājēju ietvi un veloceliņu Saules ielas posmā no Lielā prospekta līdz Aizsaules ielai. Savukārt atkritumu urnas tiks nomainītas pie veloceliņa no Jūrmalas parka līdz Mazbānīša gala stacijai Kalns, kā arī četrās autobusu pieturās – divās vietās Saules ielā, kā arī Dārzu ielā un Loču ielā. Bet jaunas atkritumu urnas tiks uzstādītas automašīnu stāvlaukumā pie Prāmju termināļa un Parka ielā pie Pludmales akvaparka.

Labiekārto pagalmus

Darbs notiek arī pie bērnu rotaļu laukumu izbūves daudzdzīvokļu māju iekšpagalmos. Tostarp turpinās pērn aizsāktie darbi iekšpagalmā Inženieru ielā 73/75. Pērn pabeigts labiekārtojums, taču nepiemērotu laika apstākļu dēļ nebija iespējams ieklāt triecienabsorbējošo gumijas segumu zem rotaļu iekārtām. Tāpat šosezon pēc iedzīvotāju ierosinājuma tiks uzstādītas jaunas rotaļu iekārtas pērn labiekārtotajā iekšpagalmā Celtnieku ielā 2a. Labiekārtošanas darbi notiek arī iekšpagalmos Jūras ielā 3a un P. Stradiņa ielā 17a.

Šosezon plānots arī izbūvēt veloceliņu Talsu ielā no Dzintaru ielas līdz Tārgales ielai, kā arī cauri dabas liegumam Būšnieku ezera krasts. Otrais no tiem būs no Staldzenes laivu bāzes līdz Talsu ielai un tiks savienots ar pērn izbūvēto veloceliņu, tādējādi dodot iespēju apbraukt apkārt Būšnieku ezeram pa veloceliņu.

Kapos būs jauns ūdensvads

Vēl šogad iecerēts veikt uzlabojumus Meža kapos. «Daba ir izspēlējusi kādu interesantu joku – iepriekšējos gados ūdens akās pietika, bet pēdējos divos gados trūkst,» atzīst Puriņš. Viņš stāsta, ka patlaban pašvaldība izlīdzas, novietojot kapos ūdens konteinerus, kas regulāri tiek papildināti, taču vislabāk būtu, ja cilvēkiem ūdens būtu pieejams nepārtraukti. Tādēļ šomēnes kapos paredzēts uzsākt darbus, piesaistot esošajam ūdensvadam četrus brīvkrānus, kā arī izbūvējot jaunu ūdensvadu ar 11 brīvkrāniem. Vienlaikus ar šiem darbiem iecerēts arī uzklāt jaunu asfaltbetona segumu apkalpes ceļam un izveidot plašāku apgriešanās laukumu automašīnām.

Šogad pilsētā tiks arī uzsākti pirmie darbi pie atkritumu apsaimniekošanas modernizācijas – izbūvēti pazemes atkritumu konteineri. Tostarp jaunie atkritumu konteineri būs iekšpagalmā Jūras ielā 3a, savukārt projektēšanas stadijā pašlaik ir šādu atkritumu konteineru izbūve vēl divos iekšpagalmos – Aleksandra ielā 9a un Lielajā prospektā 36a. Arī tur konteinerus paredzēts izbūvēt šogad.

Viena no izgaismotajām gājēju pārejām Sarkanmuižas dambī.

Labiekārtošanas darbi norit vairākos pilsētas iekšpagalmos, tostarp arī Jūras ielā 3a.

Jau teju visas ziedu skulptūras pilsētā ieguvušas vasaras noformējumu, tostarp ziedos ietērpta arī Pīļu ģimene Bērnu pilsētiņā.

Šūpoles, kurās pieaugušais var šūpoties kopā ar bērnu, pašlaik uzstādītas trīs vietās pilsētā, tostarp arī Bērnu pilsētiņā.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: