Ventspils pašvaldības iestāde “Ventspils muzejs” uzsākusi projekta “Zvejas kuģa “Grots” atjaunošana un eksponēšana pilsētvidē” realizāciju, izsludinot konkursu par zvejas tralera “Grots” atjaunošanu un uzstādīšanu līdzās Dienvidu mola auto stāvlaukumam.

Kuģa “Grots” eksponāts papildinās Ventspils pilsētas iedzīvotāju un viesu iecienīto apskates objektu – zvejas kuģi “Azova”.

Zvejas kuģis “Grots” ir ar Baltijas jūras zvejniecības vēsturi saistīts kultūrvēsturisks objekts un ir vecākais Latvijā Baltikas tipa zvejas traleris, kura izmantošana saistās ar zvejniecības vēsturi Baltijas jūrā 20.gadsimta otrajā pusē. Baltikas tipa kuģi līdz šim Latvijā nav eksponēti un brīvi pieejami interesentiem, Ventspils ir vienīgā pilsēta Latvijā, kur kuģi pieejami apskatei kā pilsētvides objekti.

Kuģis “Grots” būvēts 1973.gadā Sosnovkas pilsētā (bij. PSRS) un pārstāv raksturīgu zvejas kuģa tipu - uz šāda tipa zvejas traleriem ir kuģojuši un zvejojuši daudzi ventspilnieki. Strauji mainoties zivsaimniecības un zvejas raksturam Baltijas jūrā, šāda tipa traleri vairs netiek izmantoti un ir būtiski to saglabāt kā vēstures liecību nākamajām paaudzēm.

Projekta īstenošanas ietvaros vienlaicīgi ar kuģa izcelšanu un uzstādīšanu krastā tiks sakārtota piekrastes zona un uzstādīts izglītojošs, interaktīvs stends par zvejniecības vēsturi Latvijā.

Projekts tiek realizēts ar Eiropas Jūrlietu uz zivsaimniecības fonda (EJZF) līdzfinansējumu, ar mērķi saglabāt un popularizēt zvejas un kultūras mantojumu, kā arī nodrošinātu tā pieejamību sabiedrībai.

Projekta kopējās izmaksas sastāda 291 911,95 EUR, tai skaitā 207 669,81 EUR EJZF un Ventspils pašvaldības līdzfinansējums 84 242,14 EUR apmērā.

Projektu plānots realizēt līdz 2017.gada beigām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: