Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika skates “Gada labākā būve Latvijā 2016” fināls un apbalvošanas ceremonija. Uz Ventspili atceļoja balva par 1.vietu nominācijā “Ainava”, kas piešķirta par Lielā laukuma labiekārtojumu un strūklaku “Fregate “Valzivs””.

Jāatgādina, ka Lielā laukuma labiekārtojums un strūklaka “Fregate “Valzivs””, kas atklāta vien pērn 5.augustā, jau saņēmuši vairākus būtiskus apbalvojumus, tai skaitā Latvijas dizaineru savienības Gada balvu 2016 kategorijā “Vides dizains” un Tehnoloģiju un dizaina inovācijas balvu konkursā “"Latvijas Būvniecības gada balva 2016".

Skate «Gada labākā būve 2016» notiek jau 19 reizi, un tā organizēta pēc skaidri definētiem kritērijiem trīs kārtās. Pirmajā kārtā žūrija izvērtē iesniegto būvju dokumentus, īpašu uzmanību pievēršot būvju drošības pārbaudei, otrajā kārtā žūrija izvērtē objektus dabā un tiekas ar būvniekiem un pasūtītājiem, bet skates trešajā kārtā finālisti prezentē savu veikumu žūrijai un sabiedrībai, lai apliecinātu, kāpēc tieši viņu būve ir pelnījusi titulu – „Gada labākā būve Latvijā 2016”.

Skatei «Gada labākā būve Latvijā 2016» pieteiktās būves vērtēja kompetenta žūrija vairāk nekā 30 pārstāvju no 15 būvindustrijas profesionālajām organizācijām sastāvā. Prominentā žūrija finālam bija izvirzījusi labākās Latvijas būves piecās nominācijās: Sabiedriskā jaunbūve, Pārbūve, Restaurācija, Inženierbūve un Ainava.

Skati „Gada labākā būve Latvijā 2016” un “Būvniecības dienu” organizē Latvijas Būvnieku asociācija un Latvijas Būvinženieru savienība ar apdrošināšanas sabiedrības “ERGO” atbalstu un sadarbībā ar citiem nozares speciālistiem, asociācijām, iestādēm u.c.

Strūklaka “Fregate “Valzivs”” un Lielā laukuma labiekārtojums tapuši pēc vācu arhitekta Deivida Kuka (David Cook) projekta sadarbībā ar būvprojekta vadītāju Juri Pogu, strūklakas tehnoloģijas izstrādes vadītāju Gintu Jaudzemu un apstādījumu koncepcijas autorēm Lindu Zaļo, Ilzi Rukšāni un Madaru Lezdiņu.

Ventspils Lielais laukums veido jaunu pilsētas centru un simbolu. Tā labiekārtojums piedāvā laikmetīgu un komfortablu vidi gan atpūtai, gan svētku norisei. Lielā laukuma dinamisko kompozīciju un reljefu ir iedvesmojusi vēja un ūdens veidota plastika, kas tālāk pāriet topošās Ventspils mūzikas skolas būvapjoma veidolā. Laukuma labiekārtojuma dizainiskais akcents ir strūklaka “Fregate “Valzivs””, kuras skulpturālajā formā ir ietverts 1644. gadā Ventspilī būvētās Hercoga Jēkaba fregates “Wallfisch” veidols, transformējot tās mastus un kuģa kopējo konfigurāciju laikmetīgā vides dizaina darbā. Strūklakas daudzveidīgā ūdens programma, plašais baseins un nakts izgaismojums Lielā laukuma tēlu padara vizuāli mainīgu un atraktīvu.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -3
    Es 31.03.2017, 11:40:43

    Vai kāds var paskaidrot,kāda mārrutka pēc vajadzējalabiekārtot to laukuma daļu,kur pašlaik notiek būvdarbi?
    Vai tad toreiz,kad pārtaisīja laukumu,nebija zināms,ka būs celtniecība?
    Cik izmaksāja tās daļas "labiekārtošana"?
    Te skaidri redzams nesaimnieciskums.
    Vai arī naudas grozīšana.

  • -1
    domāju 03.04.2017, 08:54:30

    kas tad tur bija? Bruģis? Izņem ārā un pēc celtniecības to pašu bruģi atliek atpakaļ. Un tā kā nebija zināms, vai apstiprinās projektu vai nē- atceramies pirms cik gadiem bija pirmais laukuma projekts un kā pēc tam viss mainījās- mums vajadzēja atstāt visu kā ir?

  • -9
    Ligita Sproģe 31.03.2017, 12:44:50

    Visi zin, ka tā daļa, kur tagad notiek mūzikas skolas būvniecība, netika labiekārtota. Tur tikai pļāva zāli, kā visur citur pilsētā.
    Jau apnikuši šie "gudrinieki", kuri tikai grib apmelot visu, kas notiek pilsētā!

  • 0
    Nah Nahs. 31.03.2017, 16:44:09

    Kā-nav labiekārtota?
    Kur tad palika lielās krievlaiku betona plāksnes un toreizējais plānojums?
    Viss taču tika nojaukts.

  • -5
    Opaps 31.03.2017, 17:52:34

    Kad labiekārtja Lielo laukumu,tad vēl nebija 100% parliedzības ,vai skola tiks būvēta, Bija ļoti liela pretestība no Rīgas puses, Labi ka vis labi beidzās.

  • -1
    keda 03.04.2017, 10:05:12

    Kā tuvojas vēlēšanas, tā šitajā portālā + un - baigi tiek spaidīti :D

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: