Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktās ventspilnieku aptaujas rezultāti rāda, ka 2016. gadā teju 83% aptaujāto iedzīvotāju ikdienā dzer ūdeni no krāna.

Šāds rādītājs ir par 5% lielāks nekā 2015. gadā, bet par 10% lielāks nekā pirms diviem gadiem, kas nozīmē, ka ventspilnieki ir pārliecinājušies, ka centralizētās sistēmas ūdens ir tīrs, kvalitatīvs, gards un drošs lietošanai uzturā.

To parāda arī pētījuma ietvaros sniegtās ventspilnieku atbildes par centralizētās sistēmas ūdens kvalitāti – 96,3% aptaujāto atzīst, ka ir apmierināti ar pašvaldības SIA “ŪDEKA” piegādātā ūdens kvalitāti.

Pašvaldības SIA “ŪDEKA” atgādina, ka Ventspils centralizētās sistēmas ūdens tiek iegūts no 11 pazemes urbumiem, kas atrodas Tārgales pagasta Ogsilā. Pēc tam ūdens nonāk Dzeramā ūdens atdzelžošanas stacijā, kur tas tiek attīrīts, neizmantojot nekāda veida ķīmiju.

Pateicoties Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansētā ūdenssaimniecības attīstības projekta ietvaros īstenotajām aktivitātēm, pašvaldības SIA “ŪDEKA” garantē visaugstākās kvalitātes ūdens piegādi līdz pat iedzīvotāju mājokļiem, jo vairāk kā 15 gadu laikā no jauna izbūvētas un atjaunotas apakšzemes caurules kopā ap 230 km garumā. Lai ūdens nezaudētu savas labās īpašības, nonākot līdz ūdens krānam, svarīga ir arī mājas iekšējo ūdens cauruļu uzturēšana kārtībā.

Krāna ūdens vienmēr ir svaigs, jo nepārtraukti notiek plūsma. Piemēram, nopērkot ūdeni pudelē, nekad nevaram būt droši, vai tas veikalā nav nostāvējis gadu vai pat ilgāk. Jāsaprot, ka ūdens tik ilgi nevar nostāvēt bez dezinfekcijas vai citas apstrādes. Turklāt ūdens veikalos, galvenokārt, tiek pārdots plastmasas traukos, tādējādi pēc ilgāka laika ūdenī var nokļūt plastmasas sastāvdaļas. Šobrīd vēl nav pārliecinošu pētījumu, ka plastmasas trauki ir pilnīgi nekaitīgi veselībai.

Nevar nepieminēt arī to, ka krāna ūdens ir daudz lētāks nekā ūdens pudelēs, un tam ir izcilas garšas īpašības. Vislabākās garšas īpašības un visvairāk skābekļa ir ūdenī līdz plus 10 grādiem. Pa aukstā ūdens krānu siltāks ūdens arī netek.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -1
    ozols 27.02.2017, 10:30:32

    :) atraduši brīnumu, tas SKDS ir brīnums ! :)

  • -1
    laimonis_laimigais 27.02.2017, 11:21:29

    Nevajag nemaz skds, lai par to pārliecinātos. Ūdens no krāna tik tiešām pie mums ir labs. Aizbraucot ciemos uz citām pilsētām, īpaši Rīgu, esmu šokā, ka pat rokas jocīgi smaržo pēc mazgāšanas, kur nu vēl dzert to ūdeni. Mūsu ūdeni gan - to arī daru katru dienu, un esmu vesels un laimīgs!

  • 0
    ozols 27.02.2017, 12:46:05

    Rēzeknē no krāna dzimtenīte tek :):):) laimīgie :)

  • -2
    cits 27.02.2017, 13:13:59

    Akas ūdenim arī nav ne vainas.Par velti.Vajag tikai reizi gadā nokāpt akā un iztirīt.

  • -1
    Novadnieks 27.02.2017, 21:07:08

    Arvien vairāk ventspilnieki dzer lielos alus,jo neko kvalitatīvāku nevar atļauties.

  • -1
    gats 27.02.2017, 21:34:18

    labi, ka ne no peļķes

  • 0
    Nif nifs 28.02.2017, 08:37:03

    Kas mūsu uzņemuma darbiniekus apciemoja darba inspekcija, tika uzdots jautājums: vai jūs tiekat nodrošināti ar dzeramo ūdeni. Interesanti, vai atbilde: "jā, mēs dzeram krāna ūdeni" - vai šāda atbilde minētās inspekcijas ierēdņus apmierinātu??? :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: