Latvijas profesionālie bokseri Nikolajs Grišuņins un Mairis Briedis viens otram var palīdzēt gatavoties cīņām, taču ir jāsakrīt daudziem apstākļiem, lai tas notiktu, uzskata profesionāļa karjeru veiksmīgi iesākušais Grišuņins.

Divkārtējais Eiropas čempionāta medaļnieks Grišuņins, kurš ir pēdējo desmitgažu titulētākais Latvijas amatieru bokseris, sestdien Rīgā izcīnīja uzvaru arī savā piektajā cīņā profesionālajā boksā, turpinot sacensties bez neveiksmēm.

Rīgā notikušā cīņu šova "Atgriešanās" ietvaros Grišuņins, startējot svara kategorijā līdz 91,7 kilogramiem, pēc punktiem pieveica poli Mihalu Banbulu.

"Treniņprocess tika aizvadīts Ventspilī un Rīgā, sagatavojoties par visiem 100%. Sparinga cīņas aizvadīju ar "LNK Boxing" komandas bokseriem," atklāja Grišuņins.

Grišuņins profesionālajā boksā ar uzvaru debitēja novembra vidū, pie panākumiem tiekot arī pārējās četrās cīņās.

"No vienas puses raugoties, nekas īsti nav mainījies, bokss jau paliek tāds pats. Uzskatu, ka profesionālais vai cita veida bokss daudz neatšķiras, tikai pēc nosaukumiem. Amatieru boksā, piemēram, četru dienu laikā tiek aizvadītas četras cīņas, bet profesionālajā boksā - viena cīņa ilgākā laika periodā ar vairāk raundiem. Tomēr bokss paliek tas pats, gatavošanās un cīņas nav vieglas," skaidroja Grišuņins.

Patlaban ventspilnieks aizvadījis četru un sešu raundu dueļus, taču nākotnē vajadzēs gatavoties garākām cīņām.

"Pamazām jāaizvada cīņas ar arvien vairāk un vairāk raundiem, pēc tam jau būs 10-12 raundi, kuriem gatavosimies. Sparingos tiek boksēti dažāda ilguma raundi, atkarībā no treniņa un tā, kādus uzstādījumus dod treneris. Tomēr nedrīkst pārēsties boksu - pārboksēties, jo pēc tam būs slikta pašsajūta. Jāzina savs mērs. Mēnesi pirms dueļa sanāca kādas 3-4 sparinga cīņas nedēļā," stāstīja Grišuņins.

Kā atzīmēja bokseris, sparinga partnerus, kuri atbilstu pretinieka parametriem un cīņas stilam, atrast nav viegli.

"Ir tāds teiciens - kas meklē, tas atrod. Sanāk sparingot ar dažādiem bokseriem, bet, gatavojoties konkrētai cīņai, pretī vajag pretiniekam līdzīgu sportistu. Protams, sparinga partneri ir, bet vienmēr var būt plašākas iespējas. Ceru, ka pēc šī turnīra varbūt dosimies trenēties uz ārzemēm vai ielūgsim kādus partnerus uz šejieni. Nav viegli atrast atbilstošus sparinga partnerus konkrētai cīņai," uzsvēra Grišuņins.

Viņš arī palīdzēja gatavoties Briedim Pasaules Boksa padomes (WBC) titula cīņai, kurā Latvijas bokseris aprīļa sākumā pārspēja Vācijas pārstāvi Marko Huku, izcīnot čempiona jostu.

"Kad Mairis gatavojās cīņai, es ar viņu sparingoju. Pagaidām viņš atpūšas, līdz ar to mums nav variantu sparingot. Protams, ka var mēģināt ar Mairi gatavoties. Tomēr ne vienmēr var pielāgot treniņprocesu, jo vienam jāgatavojas cīņai, kamēr otram jāatpūšas. Ar Mairi mums ir labas attiecības, varam viens otram palīdzēt," stāstīja Grišuņins.

Nākamais duelis Grišuņinam paredzēts septembrī.

"Pretinieks it kā ir zināms, bet tas lai pagaidām paliek noslēpums. Viss vienmēr var mainīties, profesionālajā boksā pēdējā brīdī var būt kādas izmaiņas," atzīmēja bokseris, kurš savus pretiniekus nešķirojot, jo jebkurš var sagādāt smagas problēmas.

"Daudziem var šķist, ka ir viegli vai smagi pretinieki, tomēr boksā tā nav - jebkurš ir neparocīgs. Nevar viegli uzvarēt it kā nekā nebūtu bijis. Izlaid vienu sitienu, un viss - esi zaudējis. Vienmēr jābūt uzmanīgam un jānovērtē pretinieks. Jābūt gatavam uz jebko. Cīņas gaitā vienmēr var būt kādi pavērsieni, pēkšņi uznākt nogurums, taču nekad nedrīkst atslābt," secināja Grišuņins.

Pērn Starptautiskā Amatieru boksa asociācija (AIBA) lēma, ka profesionālie bokseri varēs piedalīties olimpiskajās spēlēs. Līdz ar to pašlaik bokserim nav šķēršļu mēģināt kvalificēties 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm.

"Protams, viens no mērķiem ir palicis pārstāvēt Latviju olimpiskajās spēlēs. Ja būs iespējas tikt uz olimpiskajām spēlēm, tad arī gatavošos un došos. Tomēr tas nav tik vienkārši - iegribās un braucu. Tur vajag iziet kvalifikācijas ciklu, dabūt licenci un tikai tad var boksēt Olimpiādē. Protams, ka mēģināšu iziet atlasi un gatavoties. Ja traumu nebūs, labprāt izmantotu iespēju piedalīties olimpiskajās spēlēs," uzsvēra Grišuņins.

Tiesa, gatavošanās olimpiskajām spēlēm un profesionālā boksa cīņām ir ļoti atšķirīga.

"Profesionālajā boksā ir jāgatavojas vienai cīņai, bet olimpiskajās spēlēs ir cita sistēma. Tur vairākās dienās ir jāaizvada vairākas cīņas. Olimpiskajās spēlēs ir trīs raundi pa trim minūtēm, bet profesionālajā boksā ir daudz vairāk raundu - kā sarunā promouteri. Sagatavošanās process ir pavisam citādāks, taču tas tik un tā ir smags. Ja gribi uzvarēt, ir jāupurējas. Tas ir likums kā boksā, tā citos sporta veidos," atzīmēja Grišuņins.

Boksa klubs "LNK Boxing" dibināts pērn augustā un tam ir sporta zāle ar AIBA 2016.gada standarta olimpisko ringu. "LNK Boxing" mērķis ir iesaistīties cīņā par čempionu jostām ar pasaules labākajiem bokseriem profesionālajos ringos, kā arī nodrošināt konkurētspējīgu Latvijas valsts pārstāvniecību olimpiskajās spēlēs.

"Jau pirms kādiem trim gadiem ar Vadimu Milovu runājām, ka varētu startēt profesionālajā boksā. Pēc neilga laika viņi atvēra savu klubu, kura paspārnē sāku profesionāļa karjeru. Ja nebūtu "LNK Boxing", es nestartētu profesionālajā boksā. Pats sev uzstādīju tādu mērķi, ka jābūt spēcīgā klubā ar stabiliem sponsoriem, kas atbalsta bokserus. Tikai tā var gūt panākumus. Nedrīkst vienkārši piedalīties profesionālajās cīņās, neplānojot nākotni. Ar "LNK Boxing" sadarbojamies, lai sasniegtu augstus rezultātus. Viss ir nodrošināts, lai varētu nodarboties tikai ar boksu. Ja gatavojos cīņai, nekam citam uzmanība nav jāpievērš," veiksmīgo sadarbību komentēja Grišuņins.

Tāpat kā teju visi bokseri, arī Grišuņins neatklāj, cik daudz viņš saņem par vienu aizvadīto cīņu.

"To jebkurš bokseris gribēs paturēt noslēpumā. Neviens nekad neatklās savu algu. Protams, visiem interesē, cik bokseri saņem par cīņām. Tomēr lai tas paliek noslēpums," teica Grišuņins.

Patlaban 32 gadus vecais Grišuņins uzvaras guvis visās piecās savās profesionālā boksera karjeras cīņās, tomēr tikai divreiz spējis pretinieku pieveikt ar nokautu.

Grišuņins ir līdz šim vienīgais Latvijas bokseris, kurš pēc neatkarības atjaunošanas izcīnījis godalgas augstākās raudzes sacensībās - viņš ir 2008. un 2015.gada Eiropas meistarsacīkšu bronzas laureāts.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: