Tuvojoties valsts labāko sportistu apbalvošanas ceremonijai "Latvijas Gada balva sportā", sākusies mediju pārstāvju un sporta ekspertu balsošana par potenciālajiem nomināciju pretendentiem, tomēr starp kandidātēm uz gada labākās sportistes titulu sākotnēji netika iekļauta Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs ceturto vietu guvusī svarcēlāja Rebeka Koha.

Apbalvojuma pasniegšanas ceremonija šogad Ziemassvētku laikā notiks jau 12.reizi. Vispirms sporta nozares eksperti, kuru vidū ir arī sporta žurnālisti, sporta veidu federācijas, Latvijas Sporta federāciju padome, Latvijas Olimpiskā vienība katrā nominācijā nosaka pa trim līdz pieciem pretendentiem uz titulu, bet pēc tam ekspertu padome, kas šogad sastāv no 18 cilvēkiem, veic izšķirošo balsojumu.

Iepriekšējos gados pirmajā balsojuma kārtā ikviens varēja balsojuma sarakstā iekļaut nominantus, ko vien vēlas, iedvesmu smeļoties no piedāvātā sasniegumu saraksta. Savukārt šogad aptauja izvietota interneta aptauju vietnē "visidati.lv", kurā jau uzreiz iekļauti konkrēti pretendenti, bet jaunus iespējams pievienot vien pašā aptaujas apakšā sadaļā "Ieteikumi žūrijai".

Labākā sportista sarakstā šogad iekļauti desmit pretendenti, kuru vidū ir basketbolisti Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns, olimpisko spēļu desmitniekā tikušie Artūrs Plēsnieks un Aleksejs Rumjancevs, Eiropas čempions Zigismunds Sirmais, bokseris Mairis Briedis, kā arī labākie ziemas sporta veidu pārstāvji - Tomass un Martins Dukurs, Oskars Melbārdis. Kā desmitais sarakstā iekļauts riteņbraucējs Toms Skujiņš, bet interesanti, ka par Latvijas labāko riteņbraucēju šogad tika nosaukts cits sportists Gatis Smukulis, kurš starp pretendentiem uz Latvijas labākā sportista titulu nav ticis.

Uz Latvijas labākās sportistes titulu allaž ir mazāk pretendentu, un šajā nominācijā šogad publiskajā sarakstā sākotnēji bija iekļautas vien sešas sportistes - vieglatlētes Laura Ikauniece-Admidiņa, Madara Palameika un Jeļena Prokopčuka-Čelnova, Eiropas čempionātā uzvarējusī cīkstone Anastasija Grigorjeva, tenisiste Anastasija Sevastova un kamaniņu braucēja Elīza Cauce.

Balsojums sākās pirmdien, un līdz pat otrdienas pēcpusdienai, kad aģentūra LETA izrādīja interesi, šajā sarakstā nebija Kohas. Pēc tam Kohas vārds tajā ievietots. Organizatoru pārstāve aģentūrai LETA solīja sazināties ar visiem, kas līdz šim jau paguvuši nobalsot.

Latvija šogad olimpiskajās spēlēs palika bez medaļām un labākais sasniegums bija divas ceturtās vietas, ko izcīnīja Koha un Ikauniece-Admidiņa.

Zīmīgi, ka Koha nebija aizmirsta citā nominācijā - viņa jau trešo gadu pēc kārtas pretendē uz uzlecošās zvaigznes balvu, aizpērn šajā nominācijā piekāpjoties tenisistei Aļonai Ostapenko, bet pērn - Porziņģim.

Tomēr nepilnības ir arī citās nominācijās. Piemēram, uz gada sporta notikumu Latvijā kopā ar pasaules čempionāta posmu rallijkrosā, Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) "Masters" turnīru pludmales volejbolā, Latvijas Olimpiādi, Eiropas čempionātu MTB riteņbraukšanas maratonā un decembrī gaidāmo pasaules čempionātu florbolā starp pretendentiem iekļauta Latvijas Riteņbraukšanas federācijas (LRF) 130 gadu jubileja, bet nav, piemēram, Eiropas čempionāta cīņā un olimpiskā kvalifikācijas turnīra hokejā.

"Latvijas Gada balvu sportā" organizē "Igo Japiņa sporta aģentūra", bet Igo Japiņš ir ne tikai pasākuma žūrijas priekšsēdētājs, bet arī LRF prezidents, kurš bija atbildīgs par federācijas jubilejas svinībām.

Elektronisko aptauju sporta ekspertiem iespējams aizpildīt līdz 25.novembrim, bet balvu pasniegšanas ceremonija notiks 22.decembrī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: