Ventspils sportists Nikolajs Grišuņins kļuvis par profesionālu Itālijas kluba Milan bokseri.

Ventas Balss tikās ar mūsu labāko bokseri, lai klātienē pārspriestu viņa pāriešanu profesionāļos – kā tas ir mainījis viņa dzīvi un kādi ir tālākie karjeras plāni. Sarunas laikā Grišuņins atklāja, ka jau šodien viņš dodas uz Itāliju, kur notiks komandas tikšanās un tiks sākta kopīga gatavošanās cīņām ar Parīzes klubu.

Nikolaj, kas tevi ievēroja un kā tev izdevās kļūt par profesionālu bokseri?


– Agrāk es ļoti bieži trenējos un piedalījos sacensībās Itālijā, kur arī mani pamanīja un ievēroja. Eiropas boksa virtuve nav nemaz tik liela, tāpēc lielākoties visi visus zina, it sevišķi bokserus, kuru spējas var novērot Eiropas un cita līmeņa turnīros. Tā kā Eiropas čempionātos man izdevās izcīnīt trešo un piekto vietu, tad arī nepaliku nepamanīts. Ja tu uzrādi labus rezultātus un stabilitāti, tad noteikti esi ievērots un ierakstīts treneru blociņos.

Tu tagad esi Itālijas kluba Milan bokseris?


– Jā, noslēdzu trīs gadu līgumu ar šo Itālijas vienību. Tagad esmu profesionāls kluba Milan bokseris. Par to man vispirms jāpateicas maniem treneriem Sergejam Fetiškinam, Staņislavam Šapkinam un Andrejam Safonovam, kuri man palīdzējuši nonākt tik tālu, kā arī Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājam Uldim Boitmanim, kas visus šos gadus ir man ticējis un palīdzējis.

Klubu cīņas noteikti ir citādākas nekā tradicionālais bokss?

– Protams. Jāsāk jau ar to, ka Amatieru boksa asociācija, kur es startēju, izveidoja profesionālo līgu. Tā ir atsevišķi no jau esošajiem profesionāļiem un veidota nolūkā, lai labākie sportisti paliktu pie viņiem un neaizietu pie profesionāļiem. Tāpat mūsu, kas startēsim šajā līgā, pluss ir tas, ka varēsim turpināt piedalīties pasaules un Eiropas čempionātos amatieriem un olimpiskajās spēlēs. Klubā esam 15 bokseri piecās svara kategorijās. Tātad, tiekoties ar konkurentu klubu, tiek aizvadītas piecas cīņas, pēc kurām noskaidrojas uzvarētājs. Katrā svara kategorijā ir savs pirmais, otrais un trešais numurs. Ja labākais bokseris cīņai nav gatavs vai ir guvis traumu, tad viņu attiecīgi aizvieto otrais vai trešais numurs – kurš tajā brīdī ir labāks. Savā svara kategorijā klubā Milan esmu pirmais numurs, tāpēc zināma atbildība gulstas arī uz maniem pleciem, jo no manām veiksmēm būs atkarīgi arī kluba panākumi. Šis noteikti ir jauns pakāpiens manā karjerā, par ko esmu ļoti laimīgs. Tā teikt, ne no kurienes man izdevās kļūt par profesionāli.

Kā pēc līguma noslēgšanas mainījusies tava dzīve?


– Tā īpaši nekas jau nav mainījies, viss palicis, kā bija. Tāpat trenējos un uzturu sevi formā. Trenējos tepat Ventspilī, bet tagad došos uz Itāliju, kur ar komandu uzsāksim kopā gatavoties novembrī gaidāmajām cīņām ar Parīzes klubu (19.–20. novembris – aut.). Tāpat klubs man neprasa to, lai visu laiku būtu kopā ar viņiem, neliek nekādus šķēršļus atgriezties Latvijā un turpināt trenēties tepat mājās, ja man tas nepieciešams. Katrā ziņā viss tur notiek kā pie īstiem profesionāļiem – iekāpju lidmašīnā un tur mani jau sagaida. Biļetes man pašam arī nav jāpērk, tur padomāts, lai mums nav jālauza galva par visādiem sīkumiem.

Cik liela ir kluba Milan komanda?

– Es jau minēju, ka esam 15 bokseri, bet pārējā komanda sastāv no gandrīz 30 cilvēkiem. Kāds atbild par reklāmu, cits – par tehniskajiem, cits – par sporta jautājumiem. Katrā ziņā ir pilnībā padomāts par visu – lai boksu varētu pārdot kā labu preci. Nesen pabeigts būvēt mūsu boksa zāli, kurā aizvadīsim mājas cīņas, komandā ir ieguldīti pamatīgi līdzekļi. Mūsu galvenais sponsors ir Dolce & Gabana, pie viņiem jau bijām piemērīt apģērbus un uz nelielu fotosesiju. Viņiem Itālijā šis ir ļoti populārs brends.

Tad jau tu tagad būsi stilīgais bokseris?


– (Smejas.). Redzēsim, ko dzīve rādīs un kāda būs situācija.

Ja nav noslēpums, cik tagad pelnīs Grišuņins?

– (Smaida.). Teikšu tā, ģimeni pabarot varēšu – maizei un sviestam iznāks, arī desu un sieru varēsim uz tās uzlikt (Smejas.). Par katru cīņu mums paredzēts arī noteikts honorārs, un, ja izdosies tajā vēl arī uzvarēt, tad klāt nāks bonusi. Kā sacīja mana mamma, nav jāuztraucas par to, ka kādreiz arī zaudēšu, jo tā ir dzīve, tāds ir sports, galvenais – nenolaist galvu, bet turpināt cīnīties. 

Kurš ir tavs elks boksā?

– Mans favorīts boksā ir Muhameds Ali, jo viņam ir ļoti interesants dzīves un boksa stāsts. Esmu lasījis un skatījies filmas par viņu. Mūsdienu slavenākie bokseri, kā brāļi Kļičko vai Valujevs, mani neinteresē, jo man nav saistošas viņu cīņas. Es labāk vēroju amatieru un iesācēju cīņas, tās man šķiet interesantākas. Profesionālais bokss vairāk ir reklāma un mārketings.

Vai kādā citā komandā ir vēl kāds Baltijas bokseris?

– Nē, esmu vienīgais Baltijas pārstāvis šajā līgā. Piebildīšu, ka Profesionāļu līgā startē 12 komandas no visas pasaules, četras no tām ir no Eiropas – Parīzes, Maskavas, Milānas un Baku.

Jānovēl tev veiksme un lai izdodas viss iecerētais!


– Paldies, ceru, ka tā arī notiks un tas nebūs mans pēdējais pakāpiens boksera karjerā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: