VAS Latvijas Pasts izdevis jaunu pastmarku un aploksni, uz kurām attēlots Latvijas pirmais mākslīgais zemes pavadonis Venta-1. Pastmarka, uz kuras attēlots satelīts Venta-1, ir izdota 100 000 eksemplāros, un tās nominālvērtība ir 85 centi, kas atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām uz jebkuru pasaules valsti ārpus ES.

Līdz ar pastmarku 1500 eksemplāru tirāžā izdota arī īpaša aploksne, informēja Latvijas Pasts. Jauno filatēlijas izdevumu – pastmarkas un aploksnes – dizaina autors ir mākslinieks Ludis Danilāns.

Ideja veltīt pastmarku Ventai-1 tapa projekta galvenajam inženierim un vadītājam Brēmenes Lietišķo zinātņu universitātes profesoram Indulim Kalniņam, kurš sadarbībā ar mākslinieku un Latvijas Pastu koordinēja tās tapšanas gaitu. Sarunas laikā Kalniņš atskatījās vēsturē, pieminot laiku, kad radās pirmie ideju aizmetņi domai par Latvijas pirmo mākslīgo zemes pavadoni. Ieguldītā darba rezultātā Venta-1 patlaban riņķo kosmosā, un, viņaprāt, tas ir nozīmīgs notikums, tāpēc, lai paliktu atmiņā un netiktu aizmirsts arī pēc 50, 100 un vairāk gadiem, uzskatīja par vajadzīgu iemūžināt to pastmarkas formātā.

Dizaina autors mākslinieks Danilāns līdz šim vizuālo veidolu ir radījis aptuveni 70–90 pastmarkām, un, kā viņš pats atzina, darbs pie nupat izdoto filatēlijas izdevumu veidošanas nebija sarežģīts, jo viņa rīcībā bija gan pietiekošs skaits attēlu, gan arī informācija. Kaut arī pieredze māksliniekam krāta jau daudzu gadu garumā, šī ir pirmā pastmarka, kas radīta par kosmosa tēmu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: