Olimpiskais centrs Ventspils vēstulē Izglītības kvalitātes dienestam informējis, ka peldēšanas apmācība, kas tika piedāvāta peldbaseinā, ir ārpusskolas aktivitāte un pašvaldībā tā nebija licencēta kā interešu izglītības programma.

Neskatoties uz to, centra vadītāja Inita Juhņeviča Latvijas radio 1 intervijā 11. oktobrī maldinoši apgalvojusi, ka Olimpiskais centrs īstenojis nelicencētu interešu izglītību, ko arī atzinis. Ventspilnieki uzskata, ka tā ir manipulēšana ar faktiem.

Faktiski apmācība uzskatāma par informālu izglītību, jo tā nav vērsta uz to, lai iemācītu noteiktu apjomu un apmācību beigās izsniegtu jebkādu sertifikātu vai apliecinājumu par noteiktu prasmju apguvi. Informālu izglītības programmu īstenošanai normatīvie akti neparedz nekādus ierobežojumus vai nosacījumus.

Apmācības vērstas uz to, lai katrs interesents apmierinātu savas personiskās vajadzības – uzturētu sevi fiziskā formā, nodrošinātu nepieciešamās fiziskās aktivitātes vai apgūtu peldēšanas iemaņas. Perspektīvā bija plānots peldēšanas apmācību programmas licencēt pašvaldībā, tāpēc jau sākotnēji pakalpojums tika sniegts līmenī, kāds jānodrošina interešu izglītības programmā, tajā skaitā ir izstrādātas apmācību programmas, pakalpojumus sniedz speciālisti ar atbilstošu izglītību.

Olimpiskais centrs arī skaidro, ka peldētapmācībām tika izvēlētas personas, kuras ir piemērotas apmācību īstenošanai. Pirmkārt, tika pārbaudīta izglītība, darba pieredze, personām, kas strādā ar bērniem, sertifikāta esamība, kas apliecina viņu speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā, sodāmības neesamība. Personai, kura vadīja peldētapmācības nodarbības, 4. oktobrī bija tiesības tās vadīt gan informālas izglītības ietvaros, gan interešu izglītības īstenošanai.

Tāpat Olimpiskais centrs Ventspils paskaidrojis, ka peldbaseins, tajā skaitā mazais baseins, aprīkots atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Nav konstatētas kādas nepilnības, kuras būtu cēloņsakarībā ar notikušo negadījumu. Šobrīd Izglītības kvalitātes valsts dienestā tiek izvērtēta Olimpiskā centra paskaidrojuma dokumentos iekļautā informācija.

Lasi vēl

Komentāri (14)

  • -5
    keda 13.10.2017, 14:36:10

    Nu, protams, tās ziņas, kur teikts, ka kaut kā nav, komentējam, a šajā nav ko teikt.
    Es teiktu tā, ka šobrīd ir daudz trokšņa, bet patiesība pamazām izkristalizējas. Vairāk par šitiem formālajiem papīriem mani interesē, kā tiks sakārtots darbs baseinā , jo peldēt turpinās tajā, nevis kabinetos un radio.

  • 0
    *** 13.10.2017, 14:55:05

    Protams, tagad katrs "locīsies" un noformulēs kā vajag. Un kā tad ar skolu obligāto peldēšanu? Nu, pēc traģiskā notikuma, skolēniem arī vairs nav obligāti jāpeld?

  • -1
    Anita 14.10.2017, 07:18:47

    Vai tad cilvēkam obligāti ir jāprot peldēt? Vairumos gadījumu noslīkst tieši tie ,kas peldēt prot un pat ļoti labi, bet tie ,kas to neprot , neriskē un nelien ūdenī. Ja būs lemts , noslīksi pat peļķē. Vispār , izbrīna vecāku cenšanās no saviem bērniem iztaisīt desmitcīņniekus ,kas pārvalda daudzus sporta veidus,pacietieties ,gan bērns izaugot sapratīs , vai tas viss ir viņam vajadzīgs un izvēlēsies sporta veidu ,kurā darboties , jo pamatus visādos sportošanas veidos ieliks pamatskolā.

  • -2
    Opaps 16.10.2017, 13:51:28

    Uzskatu ,ka katram jāprot labāk vai sliktāk peldēt, tāpat ka staigāt vai braukt ar velo.

  • -2
    *** 14.10.2017, 10:56:02

    Tad cilvēkam, kas māca peldēt, nav vajadzīgs trenera sertifikāts? Māca tas, kam vien nav slinkums? Un kāpēc tagad arī skolēniem nav vairs pēkšņi fizkultūras stunda jāpavada baseinā?

  • -3
    keda 14.10.2017, 15:32:56

    kur tu ko tādu lasi? runa ir par nodarbībām nevis treneriem. ko var celt paniku, rakstot dumības!?

  • -2
    Ventspils Izglītības pārvalde 16.10.2017, 10:35:07

    Saistībā ar traģisko negadījumu peldbaseinā šobrīd ir apturētas visas skolēnu peldēšanas apmācību nodarbības.
    Tiks veikta visaptveroša pārbaude, vai personu, kuras vada sporta treniņus (nodarbības) un peldēšanas apmācības vispārizglītojošo skolu audzēkņiem, kvalifikācija atbilst normatīvo aktu prasībām. Tāpat tiks pārbaudīta pedagogu prasme sniegt pirmo palīdzību un vai to apliecina atbilstošs dokuments par pirmās palīdzības programmas apguvi.

  • -1
    *** 14.10.2017, 21:41:03

    Nu, OC saka, ka treneris bija tiesīgs vadīt treniņu, taču pie sertificētajiem treneriem šis uzvārds nav atrodams, tad kā tad ir?

  • -4
    Olimpiskais centrs "Ventspils" 20.10.2017, 15:11:21

    Peldēšanas instruktoram, kurš vadīja nodarbību, ir atbilstoša augstākā sporta pedagoģijas izglītība. Šī izglītība ļauj instruktoram vadīt informālu izglītību, kā arī nodarbības licencētu interešu izglītības programmu ietvaros.

  • 0
    Valdis Valdis 15.10.2017, 08:58:16

    Tad sanāk tā,ka tikai treneris uzņēmās atbildību nepiesaistot otru cilvēku un liekot aizvērt žalūzijas,lai vecāki netraucētu,bet kapēc OC neiebilda par tādu rīcību ja jau saka ka lielajā baseinā ir kas sēž un vēro un logi arī visi atvērti?!

  • -3
    Olimpiskais centrs "Ventspils" 20.10.2017, 15:11:43

    Žalūziju aizvēršana tika uzskatīta par nepieciešamu, lai nenovērstu bērnu uzmanību no nodarbības. Pēc negadījuma žalūzijas pie mazā baseina loga ir atvērtas un Ūdens piedzīvojumu parkam tiek izstrādāti jauni iekšējās kārtības noteikumi ar mērķi uzlabot apmeklētāju drošību.

  • 0
    Spīdola 15.10.2017, 22:28:13

    Treneris ir sporta skolas direktors. Gan jau daudzi nodomāja, ka lai nu kurš, bet sporta iestādes direktors zin, kā ir pareizi.

  • -4
    Latvija pāri visām! 16.10.2017, 13:30:58

    Interesanti, vai tad treneris -sporta skolas direktors pieņem vai atlaiž OC darbiniekus vai arī viņs parūpējās lai nodarbības nevar vērot no malas?

  • 0
    Spīdola 16.10.2017, 19:55:25

    Kādreiz varēja vecāki savus mazos vērot baseina nodarbībās. Kurš izdomāja šo muļķību - aizvërt žalūzijas?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: