Lai mudinātu cilvēkus rūpēties par acu veselību, šodien atzīmē Pasaules redzes dienu. Ventspils poliklīnika piedāvā sertificētās oftalmoloģes jeb acu ārstes Silvijas Silas ieteikumus.

Acu veselības jomā pasaules mērogā aizvien vēl populāra ir tāda saslimšana kā glaukoma jeb acs iekšējā spiediena paaugstināšanās un redzes spējas pavājināšanās, kas nereti ilgstoši nav ārstēta. Rodas redzes nerva bojājums un līdz ar to arī redzes funkciju zudums. Acu ārste Sila uzsver, ka cilvēkiem vecumā pēc 40 gadiem vajadzētu mērīt acs spiedienu, turklāt arī gadījumos, kad nav sūdzību. Tāpat aktuāla problēma ir tīklenes distrofija, kas ir asinsvadu bojājumi un var novest pie akluma. Lai pasargātu acs tīkleni, uzturoties saulē, nepieciešams lietot saulesbrilles. Kā norāda ārste, katarakta jeb acs apduļķošanās nav tik nopietna problēma, jo to iespējams operēt. Dažādas izmaiņas acīs attīstās arī cukura diabēta gadījumā. Savukārt vietējā mērogā rudens sezonā aktuāli ir mieža un krusas graudi, kā arī dažādas vīrusu saslimšanas.

Acu ārste uzsver, ka minēto problēmu gadījumā acu vingrinājumi nevar palīdzēt, taču tie ir noderīgi cilvēkiem, kas ikdienā ilgstoši pavada laiku, veroties viedtālruņa, planšetdatora vai datora ekrānā. Pārlieku ilgstoša šo ierīču izmantošana var novest pie tuvredzības, kas turklāt tiek konstatēta arvien jaunākiem bērniem. «Tuvredzība, kas kādreiz bērniem veidojās skolas laikā, tagad ir jau četros piecos gados,» norāda Sila. Ja cilvēka darbadiena paiet pie datora, acu ārste iesaka ik pēc 20 minūtēm censties novērst skatienu no datora ekrāna un uz brīdi paskatīties uz telpas stūriem gan grīdas, gan griestu augstumā, kā arī mirkli vērties tālumā. Savukārt ik pēc divām stundām būtu vēlams piecelties un izkustēties, nedaudz pastaigāt. Vecumā pēc 40 gadiem vēlams iepilināt acīs mākslīgās asaras. «Vingrinājumi, kas palīdz acīm, ir dažādi. Piemēram, var uzzīmēt uz loga aplīti ar divu milimetru diametru un pārmaiņus skatīties uz aplīti un caur logu tālumā – piemēram, uz māju vai koku,» stāsta acu ārste un uzsver, ka ir svarīgi, lai neveidojas situācija, ka cilvēks no rīta apsēžas pie datora un pieceļas tikai pusdienlaikā. Ja darba laikā nav iespējas izkustēties, var uz brīdi atpūtināt acis, tās aizverot. Tāpat būtiski, lai darba vietā būtu ērts krēsls un datora ekrānā nekristu loga vai spuldzes gaisma. Tādējādi acis apžilbst, un arī tas var radīt tīklenes problēmas, kas gan aktualizēsies tikai ar laiku. Savukārt cilvēkiem gados, kam acis mēdz būt sausas un grauzties, ārste iesaka no rīta iepilināt mākslīgās asaras un rūpīgi izvingrināt acis, tās samirkšķinot un izkustinot uz visām pusēm.

Pasaules redzes dienā acu ārste Sila novēl ventspilniekiem labu redzi un stipru veselību, kā arī ikdienā turpināt būt aktīviem, jo acu problēmas var radīt arī, piemēram, cukura diabēts un sirds slimības. Pasaules redzes dienas galvenais mērķis ir pievērst cilvēku uzmanību redzes traucējumu un akluma problēmām un mudināt iedzīvotājus rūpēties par acu veselību, uzsverot, ka, savlaicīgi konstatējot redzes traucējumus, 85% gadījumu tie ir novēršami un ārstējami. Pasaules redzes diena ik gadu tiek atzīmēta oktobra otrajā ceturtdienā.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    asd. 12.10.2017, 13:30:31

    Paldies par labiem padomiem!
    Lai tiktu pie acu ārsta,jāgaida ilgi un dikti,tad nu caur portālu vismaz tiek dota ziņa,ka attiecīgie speciālisti Ventspilī tomēr ir...

  • 0
    Nif nifs 12.10.2017, 13:41:21

    es to pašu padomāju...mēnešiem nevar tikt pie acu ārsta

  • -1
    šašliks 12.10.2017, 18:50:20

    Sila jau nu rihtīgā acu ārste. Lopdakteris, ne acu ārsts, tādu pat pie govju augļošanas nevar laist, kur vēl pie cilvēku acīm.

  • -1
    karlito 12.10.2017, 19:24:45

    Esmu bijis pie dr Silas,nevienu sliktu vārdu nevaru teikt,viss bija ok.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: