Latvijā 40% iedzīvotāju raizējas par spēju apmaksāt savu vai savu bērnu izglītību, pavēstīja apdrošināšanas kompānijas Ergo komunikācijas vadītāja Agnese Grīnberga.

Lai gan šis rādītājs kopš pirmā pētījuma 2014. gadā ir nedaudz uzlabojies, tas joprojām saglabājas augsts, it īpaši ģimenēs ar bērniem. Lielākā daļa jeb 64 % no visiem aptaujātajiem, kuri pauduši raizes par iespējām segt izdevumus par izglītību, bijuši nepilngadīgu bērnu vecāki.

Daudzās ģimenēs brīdis, kad bērni sāk studiju gaitas, ir satraukuma pilns laiks. Pozitīvie mirkļi par to, ka jaunais cilvēks sper pirmos soļus savā lielajā dzīvē, mijas ar raizēm, vai vecāki spēs segt studiju izmaksas. Mūsdienās studijas maksā no pusotra līdz pat 12 000 eiro gadā, un tikai nedaudziem jauniešiem ir iespēja saņemt augstāko izglītību bez maksas, pretendējot uz valsts budžeta vietām augstskolā. 2016.gadā veiktās aptaujas rezultāti apliecināja, ka puse ģimeņu nespēj apmaksāt bērnu mācību maksu augstskolā, un tikai 12% aptaujāto vecāku norādīja, ka veido uzkrājumus bērnu studiju apmaksāšanai augstskolā.

Daudziem iedzīvotājiem stimuls uzkrājumu veidošanai ir valsts noteiktie nodokļu atvieglojumi, taču ir jāņem vērā, ka atbilstoši izmaiņām likumos no nākamā gada, lai saņemtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu no veiktajām iemaksām par dzīvības apdrošināšanu, līgums būs jāslēdz vismaz uz 10 gadiem. Šīs izmaiņas neattieksies uz iepriekš noslēgtiem apdrošināšanas līgumiem, proti, līdz gada beigām iedzīvotāji var slēgt dzīvības apdrošināšanas līgumus arī uz pieciem gadiem un nākamajos gados izmantot iespēju saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu, iesniedzot deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā.

Pētījumā dati tiek iegūti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju aptaujā. Kopumā tajā aptaujāti 1005 pastāvīgie iedzīvotāji katrā Baltijas valstī vecumā no 18 gadiem līdz 74 gadiem.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Novadnieks 21.09.2017, 15:08:23

    Tikpat daudz procenti raizējas par iespēju izdzīvot vispār.10% apmierināti ir daļēji.5% dzīvo bez bēdām un problēmām,jo ir augstas pilotāžas parazīti,kuri ēd citu sastrādātu maizi.4% ir pret visu vienaldzīgi,jo savu vismaz vienu lielo alu var izdzert katru dienu.1% vispār nesaprot,kas viņš ir un kur viņš atrodas,jo ir galīgi bez prāta.

  • 0
    Frīdis 23.09.2017, 11:32:38

    Vecākiem bērnu pabalsts ....padsmit eiro. Daudzi no vecākiem strādā par minimālo un zem tās.... Dzīvokļu īres , apkures un citi rēķini kopā sastāda milzīgu ciparu . Bet vēl ir pārtikas, ceļa izdevumi uz darba un no tā un tmll. Bērnu sūtīšana skolā vēl ir lieli papildus izdevumi . Pamatskola tad vēl kaut kā ... Bet pēc tās bērnam dot iespēju uz citu izglītību ir jau liela greznība. Daudziem vecākiem šādu iespēju jau vairs nav.
    Bērnus šajos laikos bez domāšanas taisa tikai narkomāni un hroņas un ph. slimie. Jo šiem dzimušajiem kropļiem un ivalīdiem un debīlajiem vis ir par brīvu , + vecāki no valsts saņem milzu pabalstus vairākos simtos eiro priekš notrallināšanas , jo viņu bērniem naudu nevajag , nodokļu maksātāji sedz šiem bērniem visu : ceļa izdevumus , ēdināšanu un tmll. Vis liecina ka šajā valstī normāls izglītots jaunietis nevienam nav vajadzīgs , Bet visas iespējas ir kropļiem un debīlajiem , kuri var vairoties bez problēmām !

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: