Enerģiskā un apņēmības pilnā trīs bērnu māmiņa Aiga Jakuškina-Ādama vēlas panākt, lai pilsētas bērnudārzos būtu pieejami psihologa pakalpojumi.

Aigas ģimene Ventspilī dzīvo gadu. Viņas vecākā meitiņa, sešgadniece Viktorija apmeklē bērnudārzu, bet abi jaunākie bērni – dēli Patriks (1 gads 9 mēneši) un Rafaels (8 mēneši) – vēl ir mammas aprūpē. Iepriekš, kad Ādamu ģimenes meita bija Rīgas bērnudārza audzēkne, ierasta lieta bija vecāku tikšanās ar psihologu, kas tika organizētas regulāri – ikreiz pēc vecāku sapulcēm izglītības iestādē. Tajā speciālists, piemēram, informēja vecākus par dažādām konkrētam vecumposmam raksturīgām iezīmēm, stāstīja, kā vecākiem reaģēt, ja bērns protestē, pamācīja, kā vecāki var vairot bērna pašapziņu. Vecākiem, kam bija problēmas saskarsmē ar bērnu, varēja tās izrunāt individuāli.

Mainot dzīvesvietu un nonākot Ventspilī, māmiņa secināja, ka mūsu pilsētas bērnudārzos psihologa nav. Taču ikdienas situācijās – veikalā, uz ielas u.c. – redzot bērnu uzvedību un viņu vecāku reakciju uz to, pamanījusi, cik ļoti noderētu speciālista padoms. Vēl psihologs, uzskata Aiga, noteikti ir nepieciešams, lai veiktu preventīvus pasākumus, informētu vecākus, kā arī būtu profesionāls atbalsts pedagogiem.

Apzinot šo situāciju, sieviete devās uz Izglītības pārvaldi ar ierosinājumu nodrošināt katrā dārziņā psihologa štata vietu. Aiga trīs dienu laikā savākusi vecāku parakstus visos desmit Ventspils bērnudārzos un ļoti cer, ka, plānojot Izglītības pārvaldes nākamā gada budžetu, viņas ierosinājums tiks ņemts vērā.

Plašāku rakstu lasiet šīs dienas laikrakstā.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -3
    Latvija pāri visām! 19.09.2017, 12:38:19

    Lai izveido vienu psihologa štata vietu uz visiem dārziņiem un pietiks.
    Jo visu to, kamdēļ šis esot vajadzīgs, var atrast un izlasīt internetā un žurnālos.

  • -4
    keda 19.09.2017, 15:36:04

    Kā, ta, un pa vienam zobdakterim, sirdsdakterim, bērnu ārstam, milicim un kurpniekam arī pietiktu :D

  • -2
    Larijs Kukarans 19.09.2017, 23:31:22

    Mīksto paaudze,mūsu laikā mīksto bija mazāk,daudz mazāk.Manā laikā,paši meklēja risinajumus,ja ne paši,tad ģimene.Tagad visi tik mīksti,ka kaut kāds cilvēks no malas visu teiks priekšā,ko un kā audzināt bērnu.Interneta sajatā paaudze.Mazāk netā sēdēt un visas stulbās filmas un mūltenes skatīties.Tas pats ar spēlem,visur šaušana un kaušana.

  • -1
    Latvija pāri visām! 19.09.2017, 23:43:24

    Tieši tā.
    Ja nav tiešām klīniski gadījumi, normāliem vecākiem tādi psihologi vnk nav vajadzīgi.
    Un arī te der zināt - ir klīniskie psihologi un ir visādi blēņrunu meistari.

    Tomēr - labākais psihologs spēj tikai precīzi aprakstīt problēmu, bet atrisināt to var tikai veidojot ciešu saikni ar Dievu lūgšanā un ticībā Kristum.

  • -3
    keda 20.09.2017, 08:35:26

    Agrāk arī ar zirdziņu visur pagūt varēja, bet tagad laiki mainījušies. Visādā ziņā, un ir stulbi neizmantot to, ko var izmantot. Teicienu, ka vislabāk daudz lietas redzamas no malas, neviens jau nav atcēlis. Tieši tāpat ir ar vecākiem - daudz dažādu lietu jāpagūst, jāizdara, jāizdomā, un dažreiz pat it kā pareiza rīcība labu rezultātu nedod. Nesaprotu, kāda vaina tādā gadījumā lūgt padomu? Rodas sajūta, ka tie, kas traki kliedz pret tāda veida speciālistu apmeklējumiem, baidās, ka atklās nez kādus noslēpumus un anomālijas.

  • -1
    Latvija pāri visām! 20.09.2017, 09:01:09

    Vnk nav vēlēšanās ka visādus specifiskus speciālistus, kurus ar piespiešanos var nosaukt par speciālistiem, apmaksā par nodokļu maksātāju naudu.

  • -2
    keda 20.09.2017, 10:40:52

    Tad tomēr apmeklē tādus, ja zini, to līmeni? Man tiešam nav tādas info, bet idejiski mammai ir vairāk nekā taisnība. Un cik nu man zināms,tad ne tikai Rīgā tas jau notiek

  • -1
    Latvija pāri visām! 20.09.2017, 13:06:00

    Esmu apmeklējis lekcijas par attiecīgo jautājumu.
    Tāpat kādu laiku atpakaļ bija diskusija par psihologu sertifikāciju.
    Jo izrādījās, ka sevi var nodēvēt par psihologu katrs, kam vēlēšanās ar to nodarboties. Papīrus no visādām kaktu izglītības iestādēm var nopirkt pēc vajadzības.

    Tātad, ja izglītības pārvalde vēlas un var algot sertificētu augstkolu absolvējušu klīnisko psihologu, tad uz priekšu. Tāds arī varētu nopietni konsultēt vecākus reālās vajadzībās.
    Tikai šāda līmeņa speciālisti kokos neaug, tāpēc ja vienu tādu dabūtu uz visiem dārziņiem, jau būtu labi.

  • 0
    No malas 20.09.2017, 17:45:14

    Drīzāk psihologus vajadzētu sociālajā dienestā un bāriņtiesā - priekš darbiniecēm!

  • 0
    Vigil 20.09.2017, 18:36:59

    Pasam nacies bija tur pabut gadus atpakal, un vairums darbinieki tur ir galiga sviesta. Nesaprotu, kurs tadus cilvekus var tada amata ielikt.
    Runajaot par psihologiem darzinos, ideja ir laba. Var but ne uz pilnu slodzi, bet pasaukt kadu vietejo psihologu, lai tas padarbojas ik pa menes kada konkreta diena. Daziem vecakiem butu pa labu. Piespiedu karta.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: