Ventspils poliklīnikas ēkā nodrošināta vides pieejamība, proti, padomāts par to, lai nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus varētu saņemt gan cilvēki ratiņkrēslos, gan cilvēki, kuriem ir redzes traucējumi, kā arī ēkā būtu ērti iekļūt un pārvietoties vecākiem ar bērnu ratiņiem.

Lai nodrošinātu vides pieejamību, pie abām poliklīnikas ēkas ieejām izbūvēti pandusi jeb uzbrauktuves, kā arī ierīkotas automātiskās durvis. Nepieciešamības gadījumā pacients var vērsties poliklīnikas reģistratūrā, lai aizņemtos poliklīnikas ratiņkrēslu nokļūšanai no automašīnas līdz vajadzīgajam poliklīnikas kabinetam. Pie poliklīnikas ierīkotas automašīnu stāvvietas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī ģimenēm. Poliklīnikas telpās ierīkota speciāla vieta drošai bērnu ratiņu novietošanai, katrā stāvā ir bērnu pārtinamais galdiņš. Arī reģistratūras lete izbūvēta tā, lai pie tās būtu ērti apkalpot pacientus ar kustību traucējumiem.

Lai cilvēks ratiņkrēslā vai vecāki ar bērnu ratiņiem varētu nokļūt nepieciešamajā poliklīnikas stāvā, ierīkots lifts, bet, lai viegli varētu iekļūt speciālistu kabinetos – to ieejas durvis izbūvētas atbilstošā platumā un bez sliekšņa. Katrā stāvā izbūvētas labierīcības cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kurās ir trauksmes poga gadījumam, ja pacientam nepieciešama personāla palīdzība.

Lai poliklīnikā orientēties un droši pārvietoties varētu arī cilvēki ar redzes traucējumiem, kāpņu pirmais un pēdējais pakāpiens izbūvēts kontrastējošā krāsā. Pie speciālistu kabinetu ieejām ieklāts atšķirīgas krāsas grīdas segums, kā arī durvju rāmji kontrastē ar sienu toni. Gaiteņos pie sienām ir uzstādītas margas, savukārt uz kāpņu margām un lifta pogām ir uzraksti Braila rakstā, tostarp norādīts konkrētā stāva numurs.

Arī Kuldīgas ielas doktorātā var ērti iekļūt cilvēki ar kustību traucējumiem un vecāki ar bērnu ratiņiem – ieeja aprīkota ar pandusu un atbalsta margām, durvis ir nepieciešamajā platumā. Ierīkotas arī labierīcības personām ar kustību traucējumiem. Uzgaidāmajā telpā pieejams bērnu pārtinamais galdiņš.

«Vides pieejamības nodrošināšana ir ārkārtīgi svarīga veselības aprūpes iestādēs, lai cilvēki ar īpašām vajadzībām varētu veikt nepieciešamos izmeklējumus un apmeklēt speciālistus,» uzsver Ventspils poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Dace Sormule.

Ventspils poliklīnika arī saņēmusi Latvijas Republikas Latvijas Republikas Labklājības ministrijas Atzinības rakstu par ieguldījumu vienlīdzīgu iespēju veicināšanā. Poliklīnikas ēkas atbilstību vides pieejamības kritērijiem pirms objekta nodošanas ekspluatācijā 2013. gadā vērtēja un savu pozitīvo atzinumu sniedza arī invalīdu biedrības Apeirons eksperti.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    Mārtiņš Zvaigzne 11.09.2017, 11:32:11

    Lai cilvēks ar nopietniem redzes traucējumiem varētu patstāvīgi apmeklēt poliklīniku, vispirms ir jāpadomā par reģistrācijas veidu - kā izņemt numuriņu un pēc tam piefiksēt brīdi, kad tas tiek parādīts uz reģistratūras elektroniskā tablo. Ja redzes invalīdam ir jāapmeklē poliklīnika asistenta pavadībā, tad kļūst bezjēdzīgi arī minētie orientācijas pielāgojumi. Kā jūs domājat, cik cilvēku mūsu pilsētā un novadā pārvalda Braila rakstu? Tie ir uz vienas rokas pirkstiem skaitāmi un vienatnē poliklīniku tāpat nekad neapmeklēs.

  • -1
    Ventspils poliklīnika 11.09.2017, 16:39:27

    Labdien! Uzraksti Braila rakstā ir viens no veidiem, kā varam atvieglot vājredzīgu cilvēku uzturēšanos poliklīnikā. Saprotams, ka cilvēkiem ar smagiem redzes traucējumiem šādas lietas orientēšanos poliklīnikā neatvieglo, taču aicinām, ierodoties poliklīnikā, uzreiz vērsties reģistratūrā, kur noteikti palīdzēs nokārtot visu nepieciešamo un nokļūt vajadzīgajā poliklīnikas stāvā un kabinetā.

  • 0
    Mārtiņš Zvaigzne 11.09.2017, 18:02:40

    Kā lai es jums ieskaidroju, ka vājredzīgi cilvēki nelasa Braila rakstu?

  • 0
    Nif nifs 12.09.2017, 08:14:30

    Pastā, ja numuriņu uz tablo neviens neievēro, meitenes skaļi nosauc. Varbūt tas ir risinājums?

  • 0
    Ena 12.09.2017, 20:32:04

    Smieklīgi. Ja cilvēks reģistratūrā reģistrējas, tad jau dakteris zina kurš pie viņa ir atnācis. Kāpēc neizsauc pēc uzvārda ? Numuriņi ???

  • 0
    Mārtiņš Zvaigzne 13.09.2017, 11:42:15

    Galvenā pieejamības problēma jau ir tieši šī reģistrēšanās reģistratūrā. Un Nif nifam būtu vēlams saprast, ka maz jēgas no numuriņa izziņošanas skaļā balsī, ja cilvēks nezina, kāds numuriņš viņam ir. Protams, var jau vērsties pie citiem apmeklētājiem pēc palīdzības, bet tad nevajag likt tik skaļus virsrakstus - poliklīnika pieejama ikvienam...

  • 0
    Nif nifs 13.09.2017, 13:53:02

    Mārtiņ, Nif nifam tas vienkārši neienāca prātā. Jo neskatoties pat uz vēlmi būt tolerantam, citādāk pasauli uztveroša cilvēka ādā iejusties ir pagrūti. Un es pieņemu, ka tiem, kuri uzlika to virsrakstu arī - iespējams - neienāca prātā, ka par kaut ko specifisku nav padomāts.

  • -1
    Ventspils poliklīnika 13.09.2017, 15:32:11

    Labdien! Kā jau iepriekš norādījām, aicinām uzreiz pēc ierašanās poliklīnikā vērsties reģistratūrā, neizņemot numuriņu. Poliklīnikas darbinieki jums noteikti palīdzēs.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: