Veselības aprūpes sistēmas reformā iecerētais atalgojuma palielinājums varētu būt pirmais solis, lai rastos sajūta, ka politiķiem var ticēt, teica veselības ministre Anda Čakša.

Viņa atzina, ka katrs nākamais gads krāj uzticēšanos, kas ir kā jebkurās attiecībās. "Domāju, ka ar vienu gājienu sistēma pēkšņi "nekritīs sajūsmā", jo viens solis neizārstē visu sistēmu uzreiz," piebilda Čakša.

Viņa skaidroja, ka uzticību krāj gadiem, bet grauj ļoti ātri, un veselības aprūpē tiešām bijis daudz plānu, kuros parādījušies dažādi skaitļi, un neviens no tiem īsti nav piepildījies, kas, protams, arī ir novedis līdz streikam un sajūtai, ka valdībai līdz galam nevar uzticēties. "Varbūt tieši šī iemesla dēļ protesta akcijas sākušās tagad, kad vairs palicis tikai solis līdz galējam lēmumam. Mediķiem ir sajūta, ka solītais atkal ir tikai vārdi bez reāliem darbiem," sacīja ministre.

Vienlaikus viņa norādīja, ka reformas gaitā iecerēts uzlabot arī ārstu darbu. Runājot par ģimenes ārstiem, VM, piešķirot papildu finansējumu, vēlas mainīt arī darba rezultātus un darba formātu. Savukārt stacionāru ziņā uzstādījums par sasniedzamajiem rezultātiem ir pašai ārstniecības iestādei, kuras vadība tiem seko līdzi.

Taujāta, vai reformai ir politisks atbalsts, Čakša norādīja, ka patlaban no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) puses izjūt pilnu atbalstu, jo par reformu plānu daudz runāts. "Domāju, ka reformai ir politisks atbalsts, jo tajā ir skaidrs redzējums, ka veselības aprūpes nozarei nepieciešams finansējums un iekšējas pārmaiņas. Reformā tiek runāts par sistēmas iekšēju efektivizāciju, precīzu naudas izlietojumu un caurspīdīguma atainošanu, līdz ar to neredzu šķēršļus reformas atbalstam," skaidroja ministre.

Jau ziņots, ka jūlija beigās valdība bez būtiskām debatēm atbalstīja konceptuālo ziņojumu par veselības aprūpes sistēmas reformu.

Reforma paredz virkni dažādu izmaiņu veselības aprūpē, tostarp mediķu algu palielināšanu, precīzu minimālo pašvaldību pienākumu definēšanu veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanā, ģimenes ārstu darba pilnveidošanu, māsu skaita palielināšanu, kā arī daudzus citus pasākumus.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Novadnieks 16.08.2017, 12:27:05

    Radikāli refomēt vajag visu politisko iekārtu Latvijā,nevis pērties te tikai ar mediķiem un skolotājiem,kuriem tā iztikšana ir diezgan laba,ja salīdzina ar minimālās algas saņēmējiem.Jāsāk ir ar to "darba vietu" likvidēšanu,kuras vispār nav vajadzīgas,bet valsts budžetā "iesit "konkrētu robu.Vienkārši runājot-visi parazitējošie ir jāliek pie darba,bet ja negrib strādāt,tad lai bomžo.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: