Jaunās veselības aprūpes sistēmas pilnajā grozā noteikti tiks iekļauta arī rehabilitācija, teica Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Viņš skaidroja, ka rehabilitācija, kas ir neatņemama valsts apmaksātās veselības aprūpes sastāvdaļa, varbūt joprojām netiek nodrošināta pietiekamā apmērā, bet patlaban valsts apmaksātā rehabilitācija, protams, tiks iekļauta pilnajā grozā.

Šneiders arī atgādināja, ka veselības aprūpes pakalpojumi, kas tiks iekļauti pamata un pilnajā grozā, joprojām ir diskusijas jautājums, tādējādi arī sarunu rezultātā dalījums var mainīties.

Jau ziņots, ka šodien Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento" un Latvijas Rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienības (LRPOA) tikšanās reizē "Sustento" veselības politikas koordinatore Iveta Neimane informēja, ka jaunās veselības aprūpes sistēmas pilnajā grozā vairs netiek iekļauta rehabilitācija.

Vakar veselības ministre Anda Čakša informēja, ka patlaban, lai iedzīvotājs nonāktu jaunajā veselības aprūpes sistēmā, varētu tikt piedāvāti divi varianti.

Čakša norādīja, ka viens no variantiem ir "binārā sistēma", proti, vienkārši nodalīt nodokļu maksātājus no nemaksātājiem, bet otrs variants - noteikt nodokļu apmēra slieksni, no kura iedzīvotājs nonāk jaunajā sistēmā un saņem pilno pakalpojumu grozu.

Čakša norādīja, ka šodien diskusija bijusi ļoti konstruktīva, taču joprojām nav skaidrs, kāda summa būs jāiemaksā iedzīvotājiem, kuri neveic sociālās iemaksas. "Jautājums, kāda veida maksājums tas būs un kurām grupām. Sākotnēji jāvienojas par principu," uzsvēra Čakša.

Viņa sacīja, ka jautājums par maksājuma principu joprojām ir viens no "karstākajiem" punktiem, tomēr pagaidām neko konkrētāku nevarot pateikt.

Čakša skaidroja, ka šodien šaurākā lokā tika apskatīts jautājums par to, kam vajadzētu būt iekļautam veselības aprūpēs finansēšanas likumā, tostarp iedzīvotāju iekļūšana sistēmā, pakalpojumu grozi, kā arī kādas būs grupas, kas tiks pie veselības aprūpes pilnā groza, kaut arī neveic sociālās iemaksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: