Primārās aprūpes pieejamība valstī ir atjaunojusies, un ģimenes ārsta praksē vidēji tiek uzņemti apmēram 19 pacienti, šodien preses konferencē par rīcību saistībā ar primārās veselības aprūpes nodrošināšanu teica veselības ministre Anda Čakša.

Ministri joprojām satrauc Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) aicinājums ārstus neparakstīt e-veselības līgumu un sistēmu nelietot, jo tas esot nopietns gājiens pret pacientiem. Šāds aicinājums esot destruktīvs un neveicina konstruktīvu sadarbību, piepilda ministre.

Tāpat viņa norādīja, ka nākamnedēļ, 27.jūlijā, plkst. 13 Veselības ministrija (VM) aicina ģimenes ārstus uz sarunu par nozares problēmjautājumiem, tostarp par birokrātijas mazināšanu, kvalitātes kritērijiem, kapitācijas naudas modeļa uzlabošanu, kā arī, protams, par papildus finansējumu veselības aprūpei.

Čakša norādīja, ka uz visiem ģimenes ārstiem attiecas jau iepriekš ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju (LLĢĀA) parakstītā vienošanās, tāpat piedāvājums par 150 eiro palielināt kapitācijas naudu joprojām esot spēkā.

Savukārt ministrijas valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos Daina Mūrmane-Umbraško norādīja, ka kopš 3.jūlija, kad sākās ģimenes ārstu streiks, laiks aizvadīts samērā mierīgi, jo neviena ārstniecības iestāde nav ziņojusi par grūtībām, ar kurām nevarētu tikt galā.

Mūrmane-Umbraško atzīmēja, ka ģimenes ārstu streika laikā pie citiem mediķiem vērsušies apmēram 4600 pacienti, kuriem palīdzības saņemšanai būtu bijis jāvēršas pie sava ģimenes ārsta. Skaits neesot bijis liels, tāpēc arī tas lielus sarežģījumus nav radījis.

Arī ģimenes ārstu konsultatīvajam tālrunim pieauga zvanu skaits, tomēr apmērs neradīja pārslodzi un tas spēja tikt galā ar pacientu zvaniem, skaidroja Mūrmane-Umbraško.

Pēc viņas paustā, tāpat saņemta virkne sūdzību par to, ka ģimenes ārstu praksēs valsts apmaksātie pakalpojumi tiek sniegti par maksu, kaut arī to ārsti nedrīkst darīt. VM aicina iedzīvotājus vērsties Veselības inspekcijā (VI) un ziņot par šādiem gadījumiem.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Vilis Skuja 19.07.2017, 17:43:30

    Kas tas par streiku,kad vieni streiko,bet citi ārsti tai pašā laikā darbojas kā streiklauži?
    Ja streiks,tad streiks visiem,ātro palīdzību ieskaitot!

  • 0
    Nif nifs 24.07.2017, 09:23:14

    Tā Čakša to eveselības darbību pati varētu vienreiz izmēģināt, pirms gaudot. Slimnīcā māsiņas nelaimīgas, kad slimības lapu paprasa, tas tehnoloģiju "brīnums" tak nedarbojas! Uzspiež mēslu (un kā lai neuzspiež, ja miljonu miljoni tam iztērēti) un brīnās, ka neņem pretī. Destruktīva ir slikta produkta uzspiešana no varas pozīcijām, un pacientiem to murgu vismazāk vajag.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: