Ventspils pilsētas pašvaldība sadarbojas ar nevalstiskajām organizācijām (NVO), kas ieguvušas sabiedriskā labuma organizācijas statusu un darbojas sociālajā jomā. Pašvaldība sniedz nevalstiskajām organizācijām regulāru finansiālo atbalstu un līdzfinansē to projektus.

Pilsētas pašvaldība novērtē sabiedrisko organizāciju iniciatīvu un atbalsta tās dažādos veidos. Virkne nevalstiskā sektora organizāciju, kas darbojas sociālajā jomā, saņem finansējumu no pilsētas budžeta. To vidū – pensionāru biedrība Ventspils liedags, Politiski represēto biedrība un citas NVO, kurām katru gadu tiek piešķirts finansējums no pašvaldības budžeta, t.sk. komunālo, transporta pakalpojumu apmaksai, pasākumu organizēšanai, kā arī citu izdevumu segšanai organizāciju darbības nodrošināšanai. Pensionāru biedrībai šīm vajadzībām šogad piešķirti aptuveni 3600 eiro, Politiski represēto biedrībai – 4500 eiro. Finansiāla palīdzība no pilsētas budžeta 1500 eiro apmērā piešķirta arī Latvijas Sarkanā Krusta Kurzemes komitejas Ventspils nodaļas Daudzfunkcionālajam ģimenes atbalsta centram Ventiņmāja.

«Bez pilsētas pašvaldības finansiālā atbalsta organizācija nevarētu pastāvēt un aktīvi darboties,» atzīst senioru biedrības Ventspils liedags valdes priekšsēdētāja Mārīte Kuzmane. Īpašu atbalstu pašvaldība sniedz personām ar invaliditāti. Tāpēc tiek atbalstītas arī neredzīgo, nedzirdīgo un citas biedrības, kā arī atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām Cimdiņš, kurā palīdzība tiek sniegta arī pilngadīgām personām.

Līdztekus regulārajam finansējumam no pilsētas budžeta pašvaldība atbalsta un motivē sabiedrisko organizāciju aktivitāti, katru gadu rīkojot pilsētas iedzīvotāju sociālā atbalsta projektu finansēšanas konkursu. Šogad konkursam iesniedza pieteikumus četras sabiedriskās organizācijas. Pensionāru biedrība Ventspils liedags, kā parasti, izmanto projekta finansējumu materiālu iegādei dažādu pulciņu – pērļošanas, tamborēšanas un adīšanas, šūšanas, stikla apgleznošanas – darbībai un citām radošajām aktivitātēm. Šogad seniori tāpat iecerējuši projekta ietvaros iegādāties videoprojektoru un mikroviļņu krāsni.

Bērnu un jauniešu dienas centram Ar rītdienu! ir nepieciešams finansiāls atbalsts savas darbības aktivizēšanai. Latvijas Samariešu apvienība pretendē uz pašvaldības līdzfinansējumu vides pieejamības nodrošināšanai – pandusa izbūvei – pie naktspatversmes un sociālās aprūpes centra Vēji Fabrikas ielā 2a. Savukārt dienas aprūpes centrs Ventiņmāja plāno novirzīt projekta līdzfinansējumu interešu nodarbību un fizioprocedūru organizēšanai, kā arī pakalpojumu klāsta palielināšanai saviem apmeklētājiem. «Pateicoties veiksmīgajai sadarbībai ar pilsētas pašvaldību un tās Sociālo dienestu, mēs varēsim paplašināt pakalpojumu klāstu, piešķirot tos ne tikai cilvēkiem, kas sirgst ar demenci, bet arī visiem pensionāriem, kuri to vēlas, un cilvēkiem ar invaliditāti,» norāda dienas centra Ventiņmāja vadītāja Anna Savčuka.

Kopējā summa, kas paredzēta projektu finansēšanai, ir 6000 eiro. Maksimālais atbalsts vienam projektam ir 1500 eiro. Pilsētas iedzīvotāju sociālā atbalsta projektu finansēšanas konkursam iesniegtie pieteikumi vēl tiek vērtēti Ventspils pilsētas domes atbildīgajās komisijās. Ar tām organizācijām, kuru projekti tiks atbalstīti, Sociālais dienests parakstīs finansēšanas līgumus, informē Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -1
    Anželika Jurševica 20.05.2017, 12:00:26

    Ventspilī Sociālā jomā arī senioriem, neskatoties uz šī brīža NVO piedāvājumu, ļoti daudzi un aktuāli sociālie pakalpojumi nav pieejami. Tai pat laikā Latvijas citās pilsētās tas jau ir pat bijis pieejams 2000.gadā. To var dzirdēt gan no pašiem senioriem, gan arī analizējot doto Sociālā dienesta piedāvājuma klāstu.
    Runājot ar vairākiem NVO pārstāvjiem - dotais finansējums no pašvaldības nav peitiekams, lai nodrošinātu pat esošos pakalpojumus atbilstošā līmenī. Tāpēc daži Ventspils NVO vadītāji ir griezušies pēc palīdzības uz labdarības fondu "Ventspils atdzimšanai un uzlaukumam ", kur guvuši arī finansiālu atbalstu.

  • -4
    Juris 20.05.2017, 14:12:07

    Anželika Jūra, bezatbildīgi runāt par vienu jomu, kas ir kā melnais caurums - lai cik tajā ieber, vienmēr vajag vēl. Jā ir daudz un dažādu vajadzību, bet katra pašvaldība izvēlas kuras prioritāri risināt un kādā veidā. Nav vienas patiesības vai viena risinājuma veida kā jūs te paužat - apmierināt visas sociālās palīdzības prasības. Dzīvojot pēc jūsu norādītā virziena - visu pašvaldības budžetu iztērēsim vienā gadā . Ko tālāk?

  • -4
    Juris 20.05.2017, 14:14:30

    Un vēl, cienītā, ja esat tik zinoša, tad es vēlos no jums dzirdēt faktus: cik pilsētā ir invalīdu, cik cilvēku darbojas un kādos NVO, cik gadā piedzimst bērni , kuriem vajadžiga palīdzība, cik cilvēkiem vajag sociālās mājas pakalpojumu, cik sociālo dzīvokļu. Esat tak notiekti visu aprēķinājusi, arī to cik gadā izmaksās jūsu piedāvātie uzlabojumi. Cik?

  • -4
    Ivo 20.05.2017, 14:37:45

    Bet kur tad raus liidzekljus, lai to visu ieviestu?? Kam nonems nost? Veselo beernu izgliitiibai? Veselo beernu vecaaku algaam? Kam? Kaadi tieshi pakalpojumi truukst hipnozes salons? Paldies, nea, nevajag.

  • -1
    Anželika Jurševica 20.05.2017, 16:49:46

    Labdien ! Sociālā sfēŗa nav melnais caurums, bet viena NO LABAS PAŠVALDĪBAS PRIORITĀTĒM.
    Pašvaldība, kas domā par savu iedzīvtāju, vienmēr ieguldīs šajā jomā. Apskatiet tos labākos piemērus !
    ...Un nevajag pārspīlēt ! Sociālo jautājumu prātīga, zinoša virzība un ieviešana NAV VISS PAŠVALDĪBAS BUDŽETS .
    ...Ja runā par cipariem - tad šobrīd top gan raksts, gan aprēķini, gan arī salīdzinošie aspekti - kur šobrīd ir tērēti līdzekļi, un kur tos var prātīgi novirzīt, palīdzot invalīdiem, smagi slimiem cilvēkiem.
    ...Vajadzīgs konstruktīvs dialogs, nevis visa jaunā noliegums un noniecināšana. Ja to dara cilvēks, tas liecina par viņa ne tām labākām īpašībām, nedz arī par vēlmi pievērsties šo jautājumu izskatīšanai un realizācijai.
    ...Lai jauks un omulīgs mums visiem vakars ! :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: