Osteodensitometrija ir precīzākā un izplatītākā rentgenoloģiskā diagnostikas metode kaulu minerālblīvuma noteikšanai. Ar šo izmeklējumu var noteikt pazeminātu kaulu blīvumu, diagnosticēt osteoporozi un noteikt ārstēšanas efektivitāti.

Osteoporoze ir kaulu sistēmas slimība ar raksturīgu kaulu masas samazināšanos un pārmaiņām kaulu mikrostruktūrā, kas veicina kaulu trauslumu un palielina lūzumu risku. Osteoporoze attīstās pamazām un nemanāmi, bieži vien tās pirmais simptoms ir kaulu lūzums. Cilvēkam ar osteoporozi pat neliels kritiens var radīt nepatīkamus lūzumus. Diagnosticējot osteoporozi agrīnā stadijā, ārstam ir lielāka iespēja pacientam piemeklēt attiecīgu ārstēšanu.

Osteoporozi veicina iedzimtība, hormonālās pārmaiņas, nepietiekams kalcija un D vitamīna daudzums uzturā, neveselīgs dzīvesveids, atsevišķu medikamentu ilgstoša lietošana, reimatiskās, vairogdziedzera un onkoloģiskās saslimšanas, kā arī citi faktori.

Osteodensitometrijas izmeklējums pieejams arī Ventspils poliklīnikā. Pierakstīties iespējams, personīgi ierodoties poliklīnikas reģistratūrā vai zvanot pa tālruņa numuru 636 22131. Ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījumu par izmeklējumu ir jāmaksā tikai pacienta iemaksa.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: