Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā 11.aprīlī plkst.12:30 Acu slimību nodaļā svinīgi atklās Optiskās koherences tomogrāfijas iekārtu. Svinīgajā atklāšanā piedalīsies pārstāvji no Ventspils domes, oftalmologi no Rīgas un Ventspils, kā arī citi viesi.

Ventspils pašvaldība ik gadu atbalsta Ventspils slimnīcu, piešķirot finanšu līdzekļus gan nepieciešamo iekārtu iegādei, gan arī rezidentu studiju līdzfinansēšanai, kas pēc studijām strādās Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā.

Par pašvaldības piešķirto finansējumu Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca ir iegādājusies Optiskās koherences tomogrāfijas (turpmāk OCT) iekārtu 99 000 EUR apmērā, tādejādi piedāvājot Kurzemes novada iedzīvotājiem papildus diagnostikas iespējas acu struktūras analīzei.

OCT ir medicīniska neinvazīva tehnoloģija bioloģisko audu strukturālai attēlošanai izmantojot gaismas interferenci. Tā ir mūsdienīga medicīniskās diagnostikas metode, ar kuru var veikt acs audu šķērsgriezuma analīzi ar augstu izšķirtspēju, iegūstot tūlītēju tīklenes, redzes nerva, radzenes, priekšējās kameras kakta šķērsgriezuma analīzi, kā arī ir iespējams veikt tīklenes foto dokumentēšanu. Ar iekārtas palīdzību iespējams analizēt tīklenes virsmas īpatnības, tīklenes struktūru, tīklenes nervu šķiedru slāņa biezumu, kā arī iespējams veikt redzes nerva strukturālu analīzi. Izmeklējums ir nesāpīgs, jo netiek izveidots kontakts ar acs virsmu, kā arī tas nerada kaitējumu veselībai.

Ar iekārtas palīdzību iespējams noteikt pa slāņiem acs struktūru un redzēt vai ir kādas pataloģiskas izmaiņas, kā arī iespējams novērot ārstniecības efektivitāti. Glaukomas pacientiem atkarībā no tīklenes slāņa iespējams noteikt, kurā vietā varētu būt redzes lauka defekts, tādejādi, precīzi iespējams noteikt nepieciešamo ārstēšanu konkrētajam tīklenes slānim. Šī iekārta ir nepieciešama plašam pacientu lokam, it īpaši pacientiem ar lielu tuvredzību, diabēta slimniekiem, onkoloģiskiem un glaukomas pacientiem, kā arī vecuma makulas deģenerācijas gadījumos, kas ir galvenais vājas redzes iemesls gados vecākiem cilvēkiem.

Līdz šim šādi diagnostikas izmeklējumi tika veikti vairākās Latvijas klīnikās, kā piemēram: VSIA "Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca", VSIA "Rīgas Austrumu slimnīca", Medicīnas sabiedrība "ARS", SIA "Jelgavas poliklīnika", Latvijas SIA “Amerikas Acu centrs” kā arī SIA “Dr. Solomatina acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centrs”, bet šobrīd šis pakalpojums ir pieejams arī acu nodaļas pacientiem Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Novadnieks 10.04.2017, 12:28:27

    Varbūt varētu paskaidrot tā,lai normāli cilvēki arī saprot,ko tajā slimnīcā atklās.

  • 0
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 10.04.2017, 15:06:52

    Ar iegādāto iekārtu ir iespējams veikt acs dziļāko struktūru izmeklēšanu, kuru nevar izdarīt ar tām iekārtām, kas pašreiz ir Ventspils slimnīcas rīcībā, tādēļ līdz šim šo izmeklējumu bija nepieciešams veikt ārstniecības iestādēs Rīgā, tādejādi paildzinot izmeklējuma un ārstniecības laiku kā arī sadārdzinot izmaksas pacientam. Bet šobrīd šo izmeklējumu iespējams veikt arī Ventspils slimnīcas Acu ambulatorajā pieņemšanā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: