Šodien, 1. decembrī visā pasaulē tiek atzīmēta AIDS diena. Pasaules AIDS diena ir viena no pirmajām veselības dienām, kas tikusi popularizēta jau kopš 1988.gada.

Šīs dienas mērķis ir vērst iedzīvotāju uzmanību par to kāda ir HIV ietekme inficētajiem iedzīvotājiem, kā arī informēt par šīs slimības bīstamības pakāpi ņemot vērā statistikas datus.

HIV ir viens no visvairāk pētītajiem vīrusiem cilvēces vēsturē. Tas, ka daži HIV inficētie ilgstoši jūtas veseli, bet citi nomirst dažu gadu laikā, ir atkarīgs no cilvēka organisma aizsargspējām, vīrusu daudzuma organismā, vīrusa tipa un cilvēka ģenētiskām īpatnībām.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centru, Latvijā 2015.gadā ar HIV no jauna inficēti 393 saslimšanas gadījumi. Savukārt šī gada apkopotie dati norāda, ka, par laika periodu no janvāra līdz septembrim, reģistrēto saslimušo skaits ir 216. Pasaulē saslimušo skaits ir mērāms miljonos.

HIV ir cilvēka imūndeficīta vīruss, kas iekļūstot cilvēka organismā, izraisa lēni progresējošu infekcijas slimību, kas neatgriezeniski iznīcina cilvēka imūnsistēmu – organisma dabīgās pretošanās spējas dažādām infekciju (baktēriju, sēnīšu, vīrusu) slimībām un audzējiem.

Inficēšanās biežāk sastopamie paveidi ir heteroseksuālo dzimumaktu, narkotiku injicēšanas un homoseksuālā ceļā, kā arī HIV inficētas mātes pārnesot slimību bērnam grūtniecības laikā vai dzemdību laikā, kā arī barojot bērnu ar krūti.

HIV infekcijas attīstība organismā var ilgt pat vairākus mēnešus un pat gadus. Bieži iedzīvotāji pat nepamana organismā kādas izmaiņas, jo sākuma stadijās tās var būt niecīgas un ātri pārejošas. Infekcijas stadijas:

  • Vīrusa izplatīšanās stadija jeb „Loga periods” – infekcija izplatās pa organismu 1-2 nedēļas pēc inficēšanās.

  • Latentais periods jeb HIV periods – inficētie jūtas un izskatās veseli, bet nenovēro kādus fiziski jūtamus simptomus. Šis periods var ilgt no dažiem mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem.

  • AIDS jeb iegūtais imūndeficīta sindroms - HIV infekcijas beigu stadija. Tas ir slimību komplekss, kas attīstās HIV infekcijas gala stadijā uz novājinātu organisma aizsargspēju fona. Šīs stadijas laikā infekcijas process strauji progresē. Vīrusa darbības rezultātā tiek sagrauta organisma aizsardzības sistēma, kuru rezultātā attīstās dažādas pavadošās jeb oportūnistiskās slimības (ļaundabīgie audzēji, tuberkuloze, sēnīšu slimības u.c.), kuras kļūst par cilvēka nāves iemeslu.

Iedzīvotāji aicināti pārbaudīt savu veselību, nododot asins analīzes SIA „Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas” laboratorijā par valsts līdzekļiem ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījumu vai bez nosūtījuma veicamās analīzes apmaksājot pašam iedzīvotājam, darba dienās no plkst. 07.30 līdz plkst. 15:30, kā arī jebkurā citā asins analīžu pārbaudes punktā visā Latvijā.

Plašāka informācija par slimnīcā sniegtajiem pakalpojumiem un veselības aprūpes aktualitātēm pieejama mājas lapā: www.ziemelkurzemesslimnica.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: