Saeima šodien nolēma uzdot Demogrāfisko lietu centram izvērtēt iespēju nodrošināt bērnu bezmaksas ēdināšanu pirmskolas izglītības iestādēs.

Demogrāfisko lietu centram tas būs jāizdara, pamatojoties uz tiesībsarga, Labklājības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas vecāku organizācijas "mammamuntetiem.lv" un citiem viedokļiem.

Veicot šo izvērtējumu, līdz nākamā gada 1.martam būs jāsniedz informatīvais ziņojums Saeimai un Ministru kabinetam.

Bezmaksas ēdināšana bērnudārzos ir kompleksi risināms jautājums, un tas ir jāskata kopā ar citiem pasākumiem bērnu tiesību jomā, iepriekš sacīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S).

Šī gada 3.jūnijā Saeimā tika iesniegta vairāk nekā 10 000 pilsoņu parakstīta iniciatīva "Par bezmaksas ēdināšanu bērnudārzos".

Patlaban valsts nodrošina bezmaksas ēdināšanu skolās pirmo četru klašu audzēkņiem, un būtu pareizi, ja arī pirmsskolas vecuma bērniem tiktu nodrošināta ēdināšana izglītības iestādēs, deputātiem akcentēja kolektīvā iesnieguma autori. Tāpat būtiski, ka bezmaksas ēdināšana pirmsskolas izglītības iestādēs ļautu palaist vairāk bērnu bērnudārzos un vecāki varētu ātrāk atgriezties darbā.

Saeimas Kārtības rullis iedzīvotājiem paredz iespēju vērsties parlamentā ar vismaz 10 000 pilsoņu parakstītu iesniegumu. Kolektīvajā iesniegumā ietverams prasījums Saeimai, īss tā pamatojums, kā arī norādāms, kura fiziska persona ir pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus. Iesniegums nedrīkst saturēt tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs. Tas nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • -4
    Māris 22.09.2016, 13:40:27

    Mani nedaudz mulsina šie bezmaksas pasākumi, ko nozīmē bezmaksas, tā ir dieva dāvana?Tas droši vien nozīmēs zemāku kvalitāti.Vai ražotāji produktus dos par velti.It kā jau labi skan, bet caur spīd sociālisma idejas, sabiedriksias transports bezmaksas, pusdienas bezmaksas, es gribētu dzīvokli bezmaksas, un komunālos pakalpojumus bezmaksas, un kādu lupatu bezmaksas teiksim reizi gadā.

  • 0
    cits 22.09.2016, 17:08:21

    Un kā ar skolām?
    Kuldīgā,kur pašvaldība nemaz nav tik bagāta,ar šo mācību gadu,bezmaksas pusdienas saņem VISI skolēni,arī no 5. līdz 12.klasei!!!
    Kad Ventspils domes kungi līdz tam aizdomāsies?

  • -3
    Ventspils Izglītības pārvalde 26.09.2016, 08:29:41

    Visā valstī 1. – 4.klašu skolēniem pusdienu maksu 1,42 EUR dienā sedz no valsts budžeta līdzekļiem. Tā kā pilnvērtīgu komplekso pusdienu cena ir 1,71 EUR, Ventspils pilsētas pašvaldība katram skolēnam piemaksā vēl 0,29 EUR dienā. Līdz ar to 1. – 4.klašu skolēnu vecākiem par pusdienām nav jāmaksā.
    Savukārt 5.-12. klašu audzēkņiem skolā pieejamas kompleksās pusdienas. Komplekso pusdienu cena ir noteikta EUR 1,99 dienā, kur pašvaldība sedz EUR 0,99 un skolēna vecāki maksā EUR 1,00. Jau no 2012. gada septembra pašvaldība līdzfinansē kompleksās pusdienas, lai skolēni, kuri izvēlas ēst kompleksās pusdienas, ikdienā saņemtu sabalansētu un pilnvērtīgu uzturu.
    Jāpiebilst, ka 5.-12. klašu skolēniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm kompleksās pusdienas tiek apmaksātas 100% apmērā. Trūcīgās un maznodrošinātās ģimenes statusu pilsētā piešķir pašvaldības iestāde „Ventspils pilsētas Sociālais dienests”. Šā gada septembrī brīvpusdienas tiek nodrošinātas vairāk nekā 70 bērniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm.

  • 0
    prof.Preobraženskis 26.09.2016, 22:17:35

    Ventspils izglītības pārvalde
    Tas viss jau sen zināms,nevajag skaitļus,jautājums pēc būtības ir adresēts Ventspils pilsētas domei-kāpēcnevar brīvpusdienas apmaksāt 100% VISIEM,nevis tikai trūcīgajiem un maznodrošinātajiem???

  • 0
    Anita 23.09.2016, 07:55:39

    Par nožēlu Ventspilij, Kuldīgā daudz kas ir labāk , ne velti daudzi brauc uz turieni gan iepirkties , gan auto remontēt ,gan auto TA veikt . Ventspils esot pilsēta ar rītdienu - nu rīt arī būs, un tā katru dienu.

  • -3
    Nif nifs 23.09.2016, 09:58:57

    Nezinu gan, kas jums tai Kuldīgā labāk. Visu izdaru tepat, gan iepērkos, gan TA, gan auto saremontēju ja vajag, nekur nav vajadzības skriet. Nekas nav pietrūcis, nesaprotu šitos gaudotājus, ka citur viss labāk.

  • 0
    Anita 23.09.2016, 10:23:49

    Tas labi ,ka jūs viss Ventspilī apmierina, daudzus jau arī situācija visā valstī ļoti apmierina, lai veicas .

  • -1
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 27.09.2016, 14:48:57

    Labdien!
    Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ir sniedzis atbildi uz šo jautājumu videosesijā 09.08.2016. https://www.youtube.com/watch?v=GTP8nm7ftp0&index=8&list=PL3bZ6XTRDkgt-v1T4ed4hLkEoHkUJNZY7

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: