Kontrabandas cigaretes 2016.gada otrajā ceturksnī Latvijā ieņem 23,8% tirgus. Lietuvā šā gada otrajā ceturksnī kontrabandas cigaretes ieņēma 17,7% tirgus, bet Igaunijā - 15%, liecina jaunākais "AC Nielsen" "Tukšo cigarešu paciņu pētījums".

Būtiskas izmaiņas notikušas Latvijas pilsētās. Straujš kontrabandas īpatsvara kāpums - par 17,4 procentpunktiem, salīdzinot ar šo pašu laika posmu 2015.gadā, konstatēts Cēsīs. Cēsis ar teju 35% kontrabandas cigarešu pašreiz ir pirmajā vietā Latvijā, savukārt līdzšinējās līderpilsētas pierobežā - Daugavpils, Līvāni, Ludza, Ventspils - ievērojami noslīdējušas uz leju.

Joprojām vairāk nekā divas trešdaļas - 68,9%, kontrabandas cigarešu ievestas no Baltkrievijas, kur cigaretes maksā 4,5 reizes mazāk nekā Latvijā. Ja šis apjoms būtu realizēts Latvijā legāli, valsts ieņēmumi papildinātos par 41,6 miljoniem eiro.

Otra populārākā kontrabandas ceļā ievesto cigarešu izcelsmes valsts ar 15,3% ir Krievija. Savukārt 8,4% no kontrabandas cigaretēm bijušas nezināmas izcelsmes viltojumi.

Jaunākie "Tukšo cigarešu paciņu pētījuma" rezultāti liecina, ka kontrabandas īpatsvars Latvijā arī šajā gadā turpina samazināties. Pērn katra ceturtā, jeb 26,7% (KPMG pētījums "SUN Report" par kontrabandas cigarešu izplatību ES valstīs, Šveicē un Norvēģijā 2015.gadā) no izsmēķētajām bija kontrabandas cigaretes un tas ir par 2,6 procentpunktiem mazāk nekā vēl gadu iepriekš. Savukārt, salīdzinot šā gada otro ceturksni ar tādu pašu laika posmu pērn, kritums ir 6,5 procentpunkti. Tomēr Latvija kontrabandas cigarešu popularitātes ziņā joprojām ir pirmajā vietā gan ES, gan Baltijā.

"Tukšo cigarešu paciņu" pētījums tiek veikts ar mērķi noskaidrot nelegālas izcelsmes cigarešu patēriņu Latvijā. Tukšās cigarešu paciņas pētījuma vajadzībām nejaušas izlases kārtībā vāktas 25 Latvijas lielāko pilsētu, kur dzīvo 60,3% no Latvijas populācijas, publiskās vietās laikā no 7.aprīļa līdz 13.aprīlim.

Pagājušā gada ceturtajā ceturksnī 24,8% no Latvijā izsmēķētajām cigaretēm bija kontrabandas cigaretes. Tas bija zemākais rādītājs pēdējo sešu gadu laikā. Nozīmīgs kontrabandas kritums bija vērojams, salīdzinot 2015.gada pirmo un otro pusgadu - par 5,5%.

Patlaban kontrabandas apjoms ir gandrīz uz pusi mazāks nekā 2010.gadā, kad kontrabanda sasniedza savu virsotni un bija 44,6%.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    karlito 30.06.2016, 18:35:21

    Esmu nesmēķētājs,bet saprotu tos kontrabandas cigarešu pircējus..ja veikalā cigaretes maksātu lētāk,tad neviens kontrabandu nepirktu,muitniekiem,policijai mazāk darba un valstij n-tie miljoni pie budžeta klāt..bet pašlaik notiek sacensība starp abām pusēm,viens tirgo un ieved,otrs ķer un soda...es šeit neredzu valstiski ekonomisku pieeju..
    Nu droši vien mums jāklausa,ko eiropa diktē...tad saprotu..

  • 0
    reku 30.06.2016, 22:05:43

    Vēl viens iemesls-Krievijas un Baltkrievijas cigaretēs ir daudzmaz stingrāka tabaka,nekā tamās,ko veikalos pārdod.NZ un Premjers stipruma ziņā pārspēj "valdības" smēķus.Žēl,ka Prīmu pagrūtāk tagad sadabūt.Bet vislabākais variants ir audzēt pašam,ja ir iespējams.
    Jebšu atkal pirkt neapstrādātas tabakas lapas un sagriezt pašam.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: