Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumam par piensaimniecības krīzes risinājumu, brīvprātīgi samazinot saražotā piena apjomus, attiecīgi par to izmaksājot kompensācijas, pagaidām nav tālāka risinājuma, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes sēdē atzina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane.

EK pieņēmusi attiecīgu regulu, kas ļauj dalībvalstīm brīvprātīgi samazināt saražotā piena apjomus, samazinot izslaukumus, un attiecīgi tiek paredzēts, ka šādā gadījumā katrai piensaimniecībai par neiegūto peļņu tiktu izmaksāts atbalsts līdz 15 000 eiro gadā.

"Tomēr pagaidām mums nav skaidrības par mehānismu, kā tas reāli darbotos. Vai tas būtu EK atbalsts, vai valsts to varētu papildināt ar savu atbalstu, tas vēl nav skaidrs," sacīja Freimane. Turklāt papildu ārkārtas atbalsta piešķīrumu Eiropas Savienības (ES) piensaimniekiem neveicina arī fakts, ka desmit valstis līdz šim tā arī nav izmantojušas iepriekšējo EK ārkārtas piešķīrumu.

"Latvija vairākkārt norādījusi, ka brīvprātīgā piena ražošanas samazināšana nenesīs rezultātus. Tāpat esam teikuši, ka līdz septembrim pagarinātā piena pulvera un sviesta intervence ir atbalstāms pasākums, bet tā ir tikai daļa no atbalsta un nepieciešams finansiāls piešķīrums tieši piena ražotājiem. Uz to mums norāda, ka EK jau piešķīrusi šādu atbalstu, un desmit valstis, kuras runā par krīzi, to vēl nav izmantojušas," atzina ZM pārstāve.

Kā ziņots, kopš 2014.gada jūlija līdz 2016.gada februārim piena iepirkuma cena Latvijā ir samazinājusies par 27%, turklāt prognozes liecina par tālāku pazeminājumu - jaunākās prognozes liecina, ka šajā vasarā cena varētu pazemināties līdz pat 12 eirocentiem par vienu kilogramu piena.

Saskaņā ar lauksaimnieku aplēsēm Latvijā no 2014.gada augusta līdz šī gada augustam piena nozarē nekompensētie zaudējumi sasniegs 96 miljonus eiro, bet zaudējumi cūkgaļas nozarē - 24 miljonus eiro. Igaunijā zaudējumi piena nozarei ir 67 miljoni eiro, bet cūkgaļas sektoram - 15 miljoni eiro, savukārt Lietuvas piena nozares zaudējumi gadā sasniedz 150 miljonus eiro.

Piensaimniecības sarežģītajā situācijā 2015.gada nogalē saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, no kura ciltsdarbam piešķirti 23,36 miljoni eiro, atbalsts par slaucamajām govīm ir 12,38 miljoni, ES atbalsts - 7,6 miljoni, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījums no 8,5 miljonu ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: