Koalīcijas sarunas ar Saskaņas centru (SC) esot apstājušās un šobrīd izskatās, ka koalīcijas kodolu veidos apvienība Vienotība un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

 Tas gan nodrošina parlamentā vairākumu tikai ar 55 balsīm, kas ir visai knaps pārsvars un nepieciešamības gadījumā ļaus valdību viegli izšūpot. Vēl gan tikšot veiktas sarunas par sadarbību ar apvienību Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK), taču esot jautājumi, par kuriem vēl būs jāveic atsevišķas sarunas.

ZZS pārstāvis Gundars Daudze Ventas Balsij sacīja, ka viņš piekrīt partijas nostājai, ka divu partiju koalīcija ar 55 deputātu balsīm nodrošina stabilu vairākumu. Taču, ja Vienotība uzskata, ka 55 balsis ir nepietiekams vairākums, tad ZZS neliks šķēršļus centieniem paplašināt iespējamo koalīciju.

Tikmēr Ventspils mērs Aivars Lembergs ir neapmierināts, ka neskaidrība ir tik ilgi ievilkusies, jo arī ZZS no Vienotības joprojām nav saņēmusi rakstisku atbildi, vai tā ir apstiprināta kā koalīcijas partneris vai nav. «Vienotībai tā kā būtu laiks izvēlēties starp šīm līgavām vai vismaz jāpasaka termiņš,  kad tas tiks izdarīts. Ne visai nopietni tas šobrīd izskatās. Liekas, ka Vienotība meklē vēl kādu apvienību,» sacīja Lembergs.

Valdis Dombrovskis informē, ka SC tomēr noraida sadarbības pamatnosacījumus un vēlas sarunas sākt no baltas lapas. Vienotība šādam scenārijam nepiekrīt un sarunas ar SC ir apstājušās. «Mēs izteicām priekšlikumu SC gan saistībā ar Latvijas okupācijas atzīšanu, gan latviešu valodas statusu, par kuriem būtu jāsēžas pie sarunu galda,» sacīja Dombrovskis. Viņš pieļāva, ka SC nevēlēšanās pieņemt šos pamatnosacījumus ir saistīta ar viņu nevēlēšanos pieņemt sarežģītus lēmumus, kādi būs vēl priekšā.

SC priekšsēdētājs Nils Ušakovs uzskata, ka Dombrovskis sarunas pārtraucis, lai iekšēji nešķeltu Vienotību. «Šķērslis bija nevis koalīcijas līgums, bet tā nosacījumu uzstādījums. Nav pieņemami, ka uzreiz jāparaksta šāds koalīcijas līgums, kurā bez apspriešanas iekļauti jautājumi par Latvijas okupāciju un latviešu valodas statusu,» intervijā LTV sacīja Ušakovs piebilstot: pagaidām strādāsim opozīcijā.

To, ka par šādu pavērsienu nevienprātība ir pašā Vienotībā, apliecina Vienotībā ietilpstošās partijas Sabiedrība citai politikai līderis Aigars Štokenbergs. Viņš lielu prieku par Dombrovska lēmumu nepauda un norādīja, ka, pēc viņa domām, vēl ir iespēja runāt ar SC.

Aģentūras LETA aptaujātie politologi uzskata, ka SC tomēr ir cerība 10. Saeimas laikā nonākt pie varas. Jurģis Liepnieks norāda, ka SC būs ļoti spēcīga opozīcija, kura būs gatava uzreiz nomainīt koalīciju. Piemēram, kombinācijā ar ZZS. Arī Ivars Ijabs domā, ka nav izslēgta Vienotības šķelšanās, arī ZZS var pārdomāt, ar ko tā grib draudzēties un ar ko nē. Tādēļ SC nav nekāda loģiska iemesla atmest cerību nonākt koalīcijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: