Ventspils tiesa vakar attaisnoja ārstu un medicīnas māsu, kurus vainoja Annas Magnovsakas traģiskajā bojāejā. Vecāki gatavojas spriedumu pārsūdzēt.

 Anniņas vecāki Kristīne un Igors Magnovski un viņu atbalstītāja Linda Prūse par šādu iznākumu ir sašutuši un reizē arī vīlušies un sarūgtināti: «Mēs saprastu, ja kāds atklāti pateiktu, ka pieļauta kļūda, bet nesaprotam, kāpēc tā ir jāslēpj. Par to sāp sirds.»

Viņi ir pārliecināti par to, ka Ventspils slimnīcā (šodien Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca) toreiz notikusi pierādījumu slēpšana: «Varbūt tāpēc tiesnesim   nav par ko dakteri un māsu vainot, jo galvenais pierādījums – pudele kurā atradās nevis 0,9 bet gan 10% nātrija hlorīda šķīdums, ir pazudusi, un tāpēc spriedums ir tāds, kāds ir.»

Toreiz, 2007. gada 23. martā, Ventspils slimnīcā nonāca nepilnus divus gadus vecā

Anna ar nelielu applaucējumu, bet ārstēšanas rezultātā, pilinot sāls šķīdumu, viņas veselības stāvoklis strauji pasliktinājās. Nelīdzēja pārvešana uz Bērnu slimnīcu Rīgā, būtībā bērniņš jau bija miris. Pēc dažām dienām, 27. martā Anniņas dzīvību uzturošie aparāti tika atslēgti.

Vecāki notikušajā vaino bērnu nodaļas vadītāju Dzintaru Marnauzu un medicīnas māsu, kura veica procedūru, Jeļenu Nastaščuku. Veselības Inspekcija, veicot dokumentu pārbaudi par notikušo Ventspils slimnīcā, daļēji atzina mediķu nolaidību. Pēc pārsūdzības Administratīvajā apgabaltiesā Liepājā ārsta un medmāsas nolaidība tika pilnībā apstiprināta.

Krimināllieta pret bērnu nodaļas ārstu Dzintaru Marnauzu un medicīnas māsu Jeļenu Nastaščuku tika uzsākta šī gada martā. Abus mediķus attaisnojošais spriedums izskanēja šopirmdien. Taču Kristīne un Igors Magnovski un viņu atbalstītāja Linda Prūse pēc sprieduma pilna teksta saņemšanas ir gatavi iesniegt tiesā apelācijas sūdzību.

«Vecākā māsa iztaisa inventarizāciju un konstatē, ka viena pudele 10% šķīduma nav, paraksta uz akta nav, tālāk lieta skaidrota netiek – kāds nācis, kāds ņēmis, kāds garšojis. Vieni saka: pudele bija pusē, citi – tajā bija viens mililitrs. Un vispār – pudele, no kuras tika pilināts šķidrums, ir pazudusi nezināmā virzienā. Mēs nezinām, kurā mirklī tas notika,» pēc sprieduma noklausīšanās, dažas liecības sašutusi komentē Linda Prūse.

Anniņas vecāku advokāts Ronalds Rožkalns atzīst, ka četras dienas, kas pagāja starp meitenes nonākšanu slimnīcā un viņas bioloģisko nāvi, pēc kā tika ierosināts kriminālprocess, bijis ilgs laiks: «Visus pierādījumus nevarēja savākt. Taču tā nevar palikt, ka šai lietā nav atbildīgo.»

Tiesnesis Andrejs Grūbe spriedumu nekomentē, tomēr atzīst, ka pirmstiesas izmeklēšana bijusi ļoti slikta. Savukārt Policijas pārvaldes Ventspils iecirkņa priekšnieks Didzis Vilemsons noraida šādu apgalvojumu. Ne prokuratūra, ne tiesa nav vērsusies policijā ar iesniegumu par papildus izmeklēšanas nepieciešamību, turklāt prokuratūra uzrauga izmeklēšanas gaitu: «Lai izteiktu šādu apgalvojumu, jābūt konkrētiem faktiem, taču tādu nav.»

«Ja man būtu pierādījumi tam, ko zinu, tad tiesā šāda iznākuma nebūtu,» bilst Prūse, un piebilst, ka tik mazā pilsētā, kā Ventspils, kur cilvēki viens otru pazīst, nekas līdz galam nav noslēpjams. Arī toreizējais slimnīcas galvenais ārsts Valts Rauhvargers privātās sarunās, piesedzot savējos, mainījis faktus. «Nezinu, kā mēs pierādīsim, ka izpilināts 10% sāls šķīdums, taču citādāk tas nevarēja nokļūt Anniņas organismā.»

Anniņas tētis Igors Magnovskis ir apņēmības pilns: «Mēs turpināsim. Lai tiktu skaidrībā par notikušo. Kaut vai bērnu nodaļā. Visiem pienākumi ir sadalīti, taču neviens ne par ko neatbild. Beigās sanāk kā šobrīd – viens veļ uz otru, otrs tālāk un beigās – neviens neatbild. Gribam zināt, kurš sajauca pudeles.»

Uz jautājumu – vai viņi vēlētos, lai vainīgie saņemtu reālu cietumsodu, atbilde ir noliedzoša: «Nekad jautājums nav izskanējis šādi. Ir nomiris bērns. Bet meli aizvaino. Kāpēc mums, vecākiem, ir jājūtas vainīgiem? Māsa varētu pateikt, ka ir sajaukusi pudeles. Ja pašā sākumā tiktu cilvēcīgi atzīta vaina, domājam, ka šīs tiesas nebūtu.»

Foto: Juris Ģigulis

Tiesas process ir pārbaudījums, kas atkal un atkal uzjundī smagās atmiņas. Tomēr Linda Prūse (pirmā no kreisās) un Anniņas vecāki Kristīne un Igors Magnovski ir apņēmības pilni noskaidrot patiesību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: