Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pret tehniskās apskates uzņēmuma „Venttests” amatpersonu sācis kriminālprocesu par kukuļņemšanu.

Kā informē KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Karlsberga, biroja iegūtie pierādījumi liecina, ka Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārraudzībā esošā tehniskās apskates akreditētā uzņēmuma "Venttests" darbinieks, būdams valsts amatpersona, izmantojot starpnieku, pieņēmis kukuļus, pretim izsniedzot tehniskās apskates uzlīmi tādām automašīnām, kurām būtu izsniedzama tikai pagaidu atļauja 30 dienas piedalīties ceļu satiksmē.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka tehniskās apskates inspektors 2010.gadā par pretlikumīgu darbību veikšanu ar starpnieka palīdzību no autovadītājiem pieņēmis kukuļus 20 latu apmērā par katru tehniskās apskates uzlīmi.

Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, piektdien, 15.oktobrī, KNAB izmeklētājs tehniskās apskates inspektoru atzinis par aizdomās turēto kukuļņemšanā pēc Krimināllikuma 320.panta 3.daļas.

Par to draud brīvības atņemšanas sods uz laiku no trim līdz desmit gadiem un mantas konfiskācija, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā. Savukārt starpnieks atzīts par aizdomās turēto par starpniecību kukuļošanā.

Aizdomās turētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, pastāstīja Karlsberga.

Izmeklēšanas laikā KNAB sadarbojies ar CSDD.

CSDD informē, ka "Venttests" darbiniekam jau gada sākumā bija izteikts rājiens par pārkāpumu saistībā ar darba kvalitāti, kā arī tika izskatīts jautājums par tiesībām veikt tehniskās kontroles inspektora pienākumus, jo nebija nokārtota inspektoriem nepieciešamo periodisko zināšanu pārbaude.

Tomēr, lai netraucētu veikt operatīvās darbības, šis "darbinieks turpināja veikta darba pienākumus "Venttests"”. Pēc aizturēšanas tehniskās apskates inspektors atbrīvots no darba pienākumu pildīšanas.

CSDD uzsver, ka transportlīdzekļu tehnisko apskašu stacijas, no korupcijas viedokļa raugoties, ir vienas no iespējamām riska zonām, par ko noteiktai sabiedrības daļai vienmēr bijusi pastiprināta interese, un, lai šos riskus maksimāli ierobežotu, CSDD esot ieviesusi pretkorupcijas programmu, kurā konkrētās riska zonas identificētas un noteikti pasākumi to preventīvai izskaušanai.

Programmas ietvaros valsts tehniskajās apskatēs esot noteikti dažādi pasākumi, kā, piemēram, periodiskas atkārtotas kontrolapskates, darbinieku iekšējā rotācija un apmācība, ikmēneša tehniskās apskates protokolu pārbaude, transportlīdzekļu un to vadītāju reģistra tehniskās apskates datubāzes regulāra analīze. Papildus tam visas tehniskās apskates stacijas ir aprīkotas ar video novērošanas sistēmām.

CSDD norāda, ka tehniskās kontroles inspektoru darba kārtības pārkāpumu gadījumos tiek ierosinātas disciplinārlietas un piemēroti disciplinārsodi, tomēr atsevišķos gadījumos, kad tiek izdarīti likumpārkāpumi, ir nepieciešama tiesībsargājošo iestāžu palīdzība. CSDD vienmēr esot aktīvi līdzdarbojusies šādu koruptīvu nodarījumu atklāšanā un savas kompetences ietvaros sniegusi visu iespējamo atbalstu KNAB un citām tiesībsargājošām iestādēm.

"Venttests" līdzīgās daļās pieder Ventspils pilsētas domei un CSDD.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: