Ar tenora Viestura Jansona un pianista Alda Liepiņa koncertu šodien Pārventas bibliotēkā oficiāli sāka skanēt Čehijas klavieru fabrikā Petrof ražotais baltais koncertflīģelis.

Apskati fotogrāfijas!

Instruments bibliotēkā atrodas kopš jūlija, to jau izmēģinājušas koncertmeistares Daina Salmiņa, Maija Solovjova, Irina Kušnirenko, bet rīt notiks koncertflīģeļa atklāšanas koncerts. Nesen atvesto instrumentu spēlēs Mūzikas akadēmijas mācībspēks un asociētais profesors Aldis Liepiņš, uzstāsies solists Viesturs Jansons.

Par flīģeļa iegādi pirmo reizi, kā atceras Pārventas bibliotēkas vadītāja Igeta Gredzena, ieminējies domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs: «Čehijā ražotais koncertflīģelis ir skaista un skanīga domes dāvana Pārventas bibliotēkas pirmajā dzimšanas dienā. Gada laikā, kopš strādājam jaunajās telpās, esam paplašinājuši darbības robežas, kļūstot par šīs pilsētas daļas kultūras centru.» Viena no apmeklētājus piesaistošām aktivitātēm ir muzikoloģes Guntas Bauģes vadītais cikls Mūzika un sarunas – arī šādās reizēs noderēs Petrof koncertflīģelis. Līdz šim, kad Pārventas bibliotēkā notika muzicēšana, ar elektriskajām klavierēm izlīdzēja Mūzikas vidusskola.

«Ceram, ka arī turpmāk jaunie mūziķi un viņu pedagogi būs mūsu viesi. Ciemos gaidīsim arī korus un ansambļus, simfoniskos orķestrus. Starp citu, Mūzikas skolas simfoniskā orķestra vadītājs Mārtiņš Bergs atzina, ka bibliotēkā ir laba akustika. Nepretendējam uz koncertzāles statusu, bet šeit jau skanējusi un skanēs laba mūzika,» sola Gredzena.

Petrof instrumentiem piemīt tā sauktā Eiropas skaņa – klusie toņi ir klusi, taču, ja klavieres tiek spēlētas skaļi, tonis ir nepārspīlēti skaļš. Savukārt taustiņu piesitiens ir smags un dziļš. Šāds spēles un toņa veids ir ļoti pieņemams Latvijas pianistiem, norāda mūzikas

instrumentu veikalu tīkla Mūzikas Centrs mārketinga direktors Guntars Felsbergs. Savukārt klaviermeistars Aivars Salavs teic, ka balti koncertflīģeļi ir retums. Piemēram, lai iegādātos šādas krāsas Steinway instrumentu, vajadzētu gaidīt divus gadus. Savukārt Petrof ražotāji baltu koncertflīģeli solījuši ātrāk. «Šim instrumentam ir labs rezonators; ja flīģeli uzturēs kārtībā, tuvāko 40–50 gadu laikā to varēs izmantot droši,» prognozē Salavs. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: