Zināms, ka Popes muižas apbūve ir viena no senākajām un vērtīgākajām vēstures mantojuma daļām Ventspils novadā. Jau Popes pagasta svētku laikā, Dziesminieku vārtu pasākumā un biedrības “Popes muiža” rīkoto semināru laikā popiņiem un daudzajiem viesiem bija iespēja ielūkoties aiz Popes muižas zirgu staļļa vēsturiskajām mūru sienām, jo šo pasākumu laikā notika biedrības „Popes muiža” veidots mākslas projekts „Zirgu staļļa vēdināšana”.

Jāatzīst, ka neviens no apmeklētājiem nepalika vienaldzīgs un ar aizrautīgu interesi, turpināja prātot, par Popes muižas pagātni, šodienu un nākotni.

Lai pilnīgāk un skaidrāk izzinātu Popes muižas vēsturi, biedrība “Popes muiža” 10. septembrī aicina uz vēstures lasījumiem „Popes muižas gadsimti”. Šajā pasākumā ar vēstures lasījumiem, kas aptvers Popes senvēsturi no arheoloģiskajiem pētījumiem līdz pat Popes muižas dižciltīgās baronu fon Bēru ģimenes vēstures gaitām Kurzemē, piedalīsies Rundāles pils muzeja direktors, mākslas vēstures doktors Imants Lancmanis ar tēmām “Popes muižas apbūves ansambļa veidošanās hronoloģija – pretrunas un hipotēzes” un ”Fon Bēru dzimtas portreti no Popes muižas Rundāles pils muzeja krājumā”, Ventspils muzeja vadošais pētnieks, vēstures profesors Armands Vijups piedalīsies ar lasījumu par arheoloģiskajiem pētījumiem Popes apkartnē, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece, vēstures doktore Mārīte Jakovļeva ievadīs tēmā – “Ieskats Piltenes apgabala un fon Bēru muižu vēsturē”, vēstures profesore, etnogrāfe Anete Karlsone stastīs par tēmu - "Versijas etnogrāfa skatījumā par iespējamo Popes muižas zemnieku tradicionālo apģērbu." 

Pasākumā no dažādiem viedokļiem tiks aplūkota Popes muižas mākslinieciskā un kultūrvēsturiskā bagātība. Lektori uzstāsies ar aptuveni četrdesmit minūšu garu lasījumu par iepriekš sagatavotu tēmu. Pasākuma laikā būs iespēja apskatīt vērtīgākās Popes muižas vēstures relikvijas un fotogrāfijās apskatīt Popes muižas agrākā interjera detaļas. Pasākuma apmeklējums būs bez maksas, taču pasākuma apmeklējumam iepriekš jāpiesakās. Pieteikties pasākumam var pie biedrības „Popes muiža „ pārstāvja Roberta Grinberga rakstot uz e-pastu: fongrinbergs@inbox.lv vai zvanot pa tālruni – 26562114.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Latvija pāri visām! 01.09.2016, 18:02:23

    Šic varētu būt labais, jāmēģina atcerēties.

  • 0
    Ceļotājs 05.09.2016, 10:25:44

    Ō, Lancmanis! Viņš vien ir ko vērts.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: