Sievietes Ances un Jūrkalnes pagastos novērtē sabiedrības centienus atbalstīt daudzbērnu ģimenes; gandrīz puse sieviešu nākamajos trīs gados vēlas laist pasaulē vēl vienu bērnu.

Ventspils novada dome pēdējo četru gadu laikā ir mērķtiecīgi īstenojusi ģimenēm ar bērniem atbalstošu politiku. Tam talkā nākušas biedrības J3 iniciatīvas daudzbērnu ģimeņu atbalstam. Sievietes to novērtē un 41% sieviešu Ances un Jūrkalnes pagastos nākamajos trīs gados vēlas laist pasaulē vēl vienu bērnu, liecina pētījumu centra SKDS veiktā Ances un Jūrkalnes pagastā dzīvojošo sieviešu aptauja. Salīdzinoši 2012. gadā šādu sieviešu bija 29%.

Pēc Ventspils novada domes un biedrības J3 iniciatīvas SKDS īstenotā Ances un Jūrkalnes pagastos dzīvojošo sieviešu aptauja par to, pie kādiem nosacījumiem viņas būtu gatavas laist pasaulē vēl vienu bērnu, šogad notiek otro reizi. Pirmo reizi aptauja notika 2012. gadā.

Aivars Mucenieks, Ventspils novada domes priekšsēdētājs: “Ideja par aptauju radās 2012. gadā un nāca no biedrības J3. Tās rezultātā ieguvām ļoti labu materiālu, ko mums darīt dzimstības veicināšanai. Pēc sieviešu sniegtajām atbildēm aptaujā šos gadus esam vadījušies un strādājuši. Galvenās lietas, kuras aptaujā uzsvēra sievietes – pabalsti par bērnu piedzimšanu, bezmaksas bērnudārza un skolēnu nodarbināšana vasaras laikā. Šo gadu laikā piedzimšanas pabalstus esam palielinājuši, šogad esam noteikuši, ka par katru trešo piedzimušo bērnu maksājam 300 EUR, par katru ceturto – 400 EUR, par piekto – 500 EUR un kar katru nākamo 100 EUR klāt. Pie mums bērnudārzā ir jāmaksā tikai par brokastīm un launagu. Tāpat vasarā rodam skolēniem iespējas strādāt. Rezultātā šo gadu laikā bērnu dzimstība ir pieaugusi par 30% - ja 2013. gadā piedzima 110 bērni, tad 2014. – 124, 2015. – 144, bet šogad, aprīli ieskaitot, jau piedzimuši 50 bērniņi.”

Savukārt pētījumu centra SKDS valdes loceklis Arnis Kaktiņš atzīmēja, ka 2012. gada pētījums bija ļoti nozīmīgs, jo pirmo reizi kādai pašvaldībai bija tik liela interese par demogrāfijas jautājumiem un vēlme pajautāt pašām sievietēm, kas viņām ļautu izšķirties par vēl viena bērna laišanu pasaulē.

“Pats būtiskākais, kas šo četru gadu laikā ir mainījies – ir pieaudzis to sieviešu skaits, kuras nākamo trīs gadu laikā noteikti vēlas vēl vienu bērnu. Ja 2012. gadā šādu sieviešu bija 18% no aptaujātajām, tad šogad – 27%,” uzsvēra A.Kaktiņš, atzīmējot, ka aptaujā sievietes arī pozitīvi novērtējušas pašvaldības un biedrības J3 aktivitātes ģimeņu ar bērniem atbalstam.

SKDS pārstāvis arī minēja, ka no piedāvāto īpašo atvieglojumu un pabalstu saraksta, kas varētu veicināt jaunu bērnu laišanu pasaulē, Ances un Jūrkalnes pagastu sievietes kā sev personīgi ļoti motivējošus visbiežāk atzīmēja:

  • Biedrības J3 vienreizējs pabalsts 1000 EUR apjomā par trešo un katru nākamo bērnu (61%);

  • Pašvaldība ģimenēm ar bērniem piedāvā īrēt mājokli no pašvaldības dzīvojamā fonda. Ja ģimenē ir 3 vai vairāk bērni, tad pašvaldības mājoklim papildus tiek piemēroti samazināti komunālie maksājumi (51%);

  • Trūcīgu ģimeņu bērniem pašvaldība sedz kopmītnes vai viesnīcas īres maksu, ja tie pēc vidusskolas dodas mācīties tehnikumā vai augstskolā (48%).

Savukārt biedrības J3 pārstāvji Andris Kreislers un Māris Dadzis atzīmēja, ka biedrības galvenā ideja bija sākumā noskaidrot, ko nepieciešams, lai Latvijā dzimtu vairāk bērnu. Tā kā 2012.gada aptaujā noskaidrojās, ka galvenais motivējošais faktors ir pabalsts par bērna piedzimšanu, biedrība lūdza uzņēmējiem ziedot naudu vienreizēju pabalstu izmaksai par trešā vai nākamā bērna nākšanu pasaulē ģimenēm Ancē, Jūrkalnē, Puzē un Užavā. Tāpat biedrība ir organizējusi virkni aktivitāšu, lai pozitīvi izmainītu sabiedrības attieksmi pret daudzbērnu ģimenēm, piemēram, daudzbērnu ģimeņu fotografēšanos par godu mūsu Valsts dibināšanas svētiem 18. novembrī, daudzbērnu ģimeņu gleznošanu u.c. aktivitātes. Lai varētu vairāk atbalstīt daudzbērnu ģimenes, biedrība izsaka pateicību un aicina uzņēmējus turpināt tai palīdzēt ziedojumu veidā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: