Sausums pavasarī, karstums vasarā un ilgstošās rudens lietavas darījušas savu – kartupeļi nav izauguši tik lieli un tik daudz, kā zemnieki cerēja.

Lietus dēļ šosezon aizkavējās ne tikai kulšana, bet arī tupeņu novākšana. Piemēram, zemniece Brigita Liepiņa lēš, ka novākta tikai puse ražas: «Daudz par to neuztraucos, domāju, ka visu pagūsim laikus. Kartupeļi jānorok līdz Miķeļiem, bet tie būs tikai pēc nedēļas.»

Šis nav kartupeļu gads, turpina Brigita, sakot, ka te pie vainas mainīgie laika apstākļi. Pavasarī zemīte bija pārāk sausa, vasarā augšanai kaitēja karstums, bet rudenī tupeņi sāka slīkt. Bumbuļi nevarēja attīstīties, kā nākas, tādēļ kartupeļu ir mazāk nekā citus gadus.

Tas ietekmē arī cenu, šoruden tupeņi esot dārgāki, teic Liepiņa: «Šāda situācija ir visā Latvijā, bet interesanti, ka Ventspils tirgū cenas ir zemākas nekā, piemēram, Kuldīgā. Pie mums lieli kartupeļi maksā Ls 0,20–0,25, Kuldīgā – Ls 0,32, savukārt mazie Ventspilī ir par desmit santīmiem lētāki nekā Kuldīgā.» Zemniece izaudzētos tupeņus tirgo pati, viņai patīk aprunāties ar pircējiem un izzināt, ko viņi vēlas. No vienas puses, izvēloties preci, vairāk tiek taujāts pēc cenas, no otras – nav mazsvarīga arī kvalitāte un garša. Labs noiets ir ‘Laurai’, ‘Marabellai’, bet iecienīto ‘Adretu’ no līderpozīcijas izstūmusi ‘Vineta’.

«Svarīgākais, lai bumbulis ir sauss un kvalitatīvs. Algas dienās pircēji labprāt iegādājas lielos kartupeļus,» ievērojusi Liepiņa. Arī Ainars Veitas par klientu pirktspēju nesūdzas, viņa patstāvīgie klienti zina, ko audzētājs sola, tāpēc jau iepriekš vienojas par apjomu: «Sestdien ar busiņu diviem saimniekiem aizvedu 900, citudien – 350 kilogramu. Godīgi sakot, dažiem pircējiem pat nākas atteikt, jo raža tiešām šogad mazāka, nekā gaidījām.» Īpaši plāni klājies mālainajā augsnē iedēstītajiem tupeņiem, kuru augšanu jūnijā kavēja sausums, rudenī – lietus. «Jā, šogad raža ir zem vidējā, nav ar ko lielīties. Ceturtā daļa vēl palikusi uz lauka, bet par to daudz nebēdāju – tā būs sēklas tiesai,» stāsta Veitas. Ne viņš, ne Liepiņa nākamgad kartupeļiem atvēlētās platības palielināt neplāno. Tas saistīts gar ar darba apjomu, gan ar uzglabāšanas iespējām. «Katram jāsaprot, cik daudz viņš var veikt. Mums nav pagraba, bet uzglabāšanas vietas īre maksā naudu, tātad sadārdzinātos arī kartupeļu cena. Šāgada ražu iztirgošu, visticamāk, oktobra pirmajā pusē, un tad varēs gaidīt nākamo sezonu,» saka Veitas.

Savukārt Liepiņa atgādina, ka nedrīkst aizmirst par sēklas materiāla atjaunošanu. Eiropas Savienība prasa, lai kartupeļu audzētājs katru gadu, stādot tupeņus, 25% lauku iestādītu sertificētas sēklu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: