Ventspils novads līdzekļus no ES fondu aktivitātes Atbalsts novadu pašvaldību kompleksai attīstībai, visticamāk, ieguldīs pašvaldības ceļu un ielu infrastruktūras, ka arī komunikāciju sakārtošanā.

ES fondu finansējums būs pieejams lielāko novadu pašvaldībām. Ventspils novads varētu saņemt vairāk nekā 300 tūkstošus latu. Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks pastāstīja, ka pagaidām vēl nav izlemts, kādiem projektiem šo finansējumu varētu izlietot. Par to ir notikušas iekšējās prāta vētras, taču nekādi lēmumi vēl nav pieņemti. Prioritāte, protams, ir ceļu un ielu sakārtošana.

Pieejamais finansējums nav liels, ja ņem vērā, ka ceļu un ielu sakārtošanai būtu nepieciešami vairāki miljoni latu, taču pāris objektus par šīs aktivitātes finansējumu varētu sakārtot, atzina Mucenieks. Viņš skaidro, ka šīs aktivitātes finansējums ir vērsts uz uzņēmējdarbības attīstību. Līdz ar to, ir jāizvērtē kuros novada pagastos reāli darbojas rūpniecības zonas. Mucenieks piebilda, ka šobrīd tiek aktualizēta arī novada attīstības programma, lai noteiktu novada attīstības virzienus. Tas palīdzēs izvērtēt, kur būtu vērtīgāk ieguldīt ES finansējumu.

Novada domes Transporta, ceļu un komunālo jautājumu speciālists Voldemārs Akmentiņš uzsver, ka novadā ir daudz ceļi un ielas, ko vajadzētu sakārtot. «Jau valsts ceļi ir sliktā stāvoklī, nemaz nerunājot par pašvaldības ceļiem, kuru uzturēšanai naudas ir arvien mazāk un mazāk,» saka Akmentiņš. Par minēto finansējumu varētu daudz maz sakārtot zemes ceļus, kuriem varētu atjaunot grants segumu, kas rudens lietavu dēļ ir samērā bēdīgā stāvoklī. Tikmēr ceļu asfaltēšanas darbiem, minētā summa ir samērā niecīga, tādēļ lielos apjomos to nevarētu izdarīt. Akmentiņš norāda, ka novada vajadzības ir daudz lielākas, nekā pieejamais finansējums, taču arī šādu naudas summu izlietojot saprātīgi var panākt labu rezultātu.

Kopumā 18 pašvaldībām būs iespēja piesaistīt ES finansējumu 9,4 miljonu latu apmērā. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas komunikāciju nodaļas pārstāve Ilze Dišlere informē, ka aktivitātes īstenošana paredz atbastīt novadu attīstības centru konkurētspējas nostiprināšanos un funkcionālo saišu veidošanos ar apkārtējām teritorijām, radot uzņēmējdarbības attīstībai labvēlīgu vidi, kā arī nodrošinot darba vietu un pakalpojumu pieejamību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: