Usmā, pateicoties daudzu aktīvu cilvēku atbalstam, atsvaidzinātas kultūras nama telpas.

Stāstot par paveikto, iestādes vadītāja Inguna Štrausa-Zarāne vairakkārt uzsver, ka tas ir komandas darbs. Viņa uzrakstījusi un Nīderlandes fondā KNHM iesniegusi projektu Sapnis par krāsām, saņemot finansējumu materiālu iegādei, bet pārējo, nesaņemot atlīdzību, paveica gan usmenieki, gan viņu draugi no Ventspils un Jūrmalas. Īpašu paldies Inguna saka Jānim Zarānam, Arvīdam Ķeķim, Anitai Upītei, Jānim Štrausam, Benitai Zaķei, Svetlanai Iļjukēvičai, Aijai Muceniecei, Sergejam Borisjukam, Naurim Visockim un Jurijam Vorobjovam.

«Remonts izmaksāja 700 latu, bet darbs tika veikts sabiedriskā kārtā. Nokrāsojām sienas, nopirkām audumu un uzšuvām aizkarus, izremontēta tualete un gaitenis, un ieeja foajē. Patiesībā izdarījām daudz vairāk, nekā bijām paredzējuši. Tagad, izmantojot pagasta piešķirtos līdzekļus, remontu turpinām, iekārtojot manu darba telpu un ģērbtuvi māksliniekiem,» rāda Inguna.

Usmenieku kultūras dzīvi viņa vada četrus gadus, pa šo laiku izdevies saprast, ko cilvēki vēlas. Pagasta iedzīvotāji gribētu spēlēt teātri, pavasarī vietējās dāmas azartiski iesaistījušās rokdarbu nodarbībās. Pa vasaru, kad darāmi lauku darbi, adīšana, tamborēšana un aplicēšana nav pirmajā vietā, bet rudenī sievietes atkal ir gatavas piedalīties nodarbībās. Slēdzot Usmas pamatskolu, apsīka dziedāšanas tradīcijas, jo mūzikas skolotāja dzīvo Ugālē: «Varētu jau algot pedagogu, bet – kas par to maksās? Finanšu jautājums nav mazsvarīgs, turklāt pēc dziedāšanas un dejošanas nav liela pieprasījuma. Ļoti atsaucīgi ir vietējie jaunieši. Viņi kultūras namā ir gan ziemā, gan vasarā, turklāt jaunieši vecumā no 13 līdz 30 gadiem nav pasīvi vērotāji, bet arī aktīvi piedalās un palīdz organizēt pasākumus,» savējos uzslavē Inguna.

Viņasprāt, usmenieki ir lieli patrioti, kas izmanto katru izdevību, lai atgrieztos mājās. Piemēram, studenti un strādājošie, kurus darba gaitas aizvedušas uz citiem novadiem, brīvdienas cenšas pavadīt Usmā. Tas notika arī nesenajos Morica svētkos, kas, pēc dalībnieku vērtējuma, izdevušies labi. Veiksmi nodrošināja arī Ingunas nopietnais darbs.

«Redzēju, ka Inguna strādā radoši, ar atbildības izjūtu. Svētki organizatoriski bija lielākoties uz viņas pleciem, un viņa labi tika galā. Novēlu Ingunai arī turpmāk atrast pavedienu, kas saaustu kopā pagasta ļaužu vēlmes redzēt savu pagastu kultūraktīvu, un iespējas realizēt visas radošās idejas,» teic novada kultūras darba organizatore Zane Pamše.  

Foto paraksts:

27. augustā paredzēts Usmā izremontēto telpu atklāšanas pasākums, saka Inguna Štrausa-Zarāne.

Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: