Iznācis Ventspils muzeja rakstu VI sējums un digitāls literārs krājums Ventspils laiks.

Apskati fotogaleriju!

Izdevumu atvēršanas svētkus svinēja pilī. Ventspils muzeja raksti, atgādināja iestādes vadošais pētnieks Armands Vijups, rezumē 2007. gadā notikušās zinātniskās konferences Kurzemes un Zemgales hercogiste: lokālais, reģionālais, globālais referātus un citus šai tēmai veltītus pētījumus, ko iesnieguši deviņi Latvijas un astoņi citu valstu, piemēram, Polijas, Lietuvas un Vācijas autori. Citu rakstu starpā publicēts 

Valdas Kvasovskas darbs Hercogienes Elizabetes Magdalēnas saimnieciskā darbība un Mārītes Jakovļevas pētījums Mīti un realitāte: ieskats Kurzemes hercogistes flotes un kuģu būves vēsturē, arī Margaritas Barzdevičas Ieskats Kurzemes hercogistes iedzīvotāju ikdienā 17. gadsimta un 18. gadsimta sākumā.

Rudenī hercogam Jēkabam būs 400, savukārt pēc diviem gadiem paies 450 gadi kopš hercogistes izveidošanas, tāpēc Vijups paredz, ka muzejā vēl būs svētki, veltīti vasaļvalsts pamatlicējiem un attīstītājiem. Arī šodien ir iemesls svinēt, jo tautās laists disks Ventspils laiks.

Muzeja direktore Margarita Marcinkeviča ir gandarīta, ka visi autori, kuru darbi iekļauti elektroniskajā krājumā, atteikušies no autoratlīdzības. Ventspils laiks ir viņu velte Pilsētas svētkiem. Digitālajā literārajā krājumā  (pieejams tīmekļa vietnē http://hronika.ventspils.lv) izmantoti Imanta Blūma foto, līdzās pazīstamiem dzejniekiem un prozaiķiem, ko droši var saukt par vārda vecmeistariem, parādās arī jauni vārdi.

Pirmajā daļā Mūžs min mūžības mīklu lasāmi Mārtiņa Kalndruvas, Janas Mores, Laimdotas Sēles, Ievas Rupenheites, Guntara Tennes u.c. darbi, otrajā – Devītais vilnis – atrodami krieviski rakstošo ventspilnieku teksti (Sergejs Haritonovs, Klāra Jašenko, Artjoms Gusevs, Ludmila Juhimeca u.c.), trešajā ar nosaukumu Smilts un gliemežnīcas ir mana freska... iekļauti  Starptautiskās tulkotāju un rakstnieku mājas rezidentu darbi (Mirja Hovila, Dagnija Dreika, Uldis Bērziņš u.c.), bet noslēdzošajā daļā Svētdienas autobusā iesākas jauna nedēļa apkopoti Skolēnu Jaunrades nama literārās jaunrades un komunikāciju studijas audzēkņu darbi (Maira Cīrule, Kitija Nulle, Līga Putraima u.c.).

Krājuma veidošanā iesaistījās vairāku iestāžu – arī zonālā valsts arhīva, bibliotēkas, muzeja, Digitālā centra – darbinieki, īpašu pienesumu deva Dināra Ārnesta, Inese Aide, Jānis Mucenieks, Nadežda Rennova u.c. 

Digitālajā literārajā krājumā Ventspils laiks iekļauti arī dzejnieces Ievas Rupenheites (pa kreisi) darbi. Par radošumu priecājas arī skolotāja Aija Bumbiere.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: