No 13.09. teātra nama "Jūras vārti" 2. stāva foajē būs skatāmas Alises Mediņas gleznas. Izstādes atklāšana un tikšanās ar mākslinieci 13. septembrī plkst.18:00.

Alise Mediņa, gleznotāja: ja kādam cenšas izpatikt, var pazaudēt sevi

Izstādēs piedalāties kopš 2004. gada, jums ir bijis arī gana daudz personālizstāžu. Ko redzēsim Gaistošajos mirkļos?

– Izstāde ir tāda mazliet retrospektīva, jo Ventspils izstāžu zāle ir diezgan liela. Būs redzami gan darbi, kas radīti speciāli šai izstādei, gan arī senāki. Nosaukums nebija domāts ar skumīgu noskaņu – ka mirkļi izgaist un zūd, bet vairāk kā mēģinājums notvert trauslo momentu, kad, piemēram, uz kokiem uzspīd saule un parādās ēnas.

Kādas ainavas būs redzamas izstādes gleznās?

– Mana dzīve vairāk vai mazāk aizrit pilsētā, un mani iedvesmo viss tas, kas notiek ar mani katru dienu, tādēļ daudz būs redzami pilsētas motīvi. Bet ne tikai Rīga, tie būs arī ceļojumu iespaidi. Izstādē būs arī vienkārši dabas nostūri.

Vai ir kas tāds, ko ar saviem darbiem cenšaties pateikt skatītājam?

– Godīgi sakot, gleznojot es nedomāju par skatītāju. Tas varbūt tā egoistiski skan, bet es cenšos nedomāt, jo, ja cenšas kādam izpatikt, var pazaudēt sevi. Cenšos klausīt savai sirdsbalsij un gleznot to, kas uzrunā mani. Man šķiet, ka mākslai vispār vajadzētu būtu tādai, kuru nevajag paskaidrot, bet kuru tu vari sajust. Vienlaikus gleznas, protams, ir mans dialogs ar auditoriju, tādā veidā, ka es reflektēju, kā jūtos, un varbūt, ka kāds jūt līdzīgi, un tā mēs satiekamies. Arī man pašai no kaut kā ir jāiedvesmojas, un es to daru no citu mākslinieku darbiem, mūzikas. Mēs esam cits citam vajadzīgi. (Smejas.)

Kuri mākslinieki jūs iedvesmo?

Nereti tie ir pilnīgi citādi gleznotāji. No latviešu klasiķiem man patīk Līgas Purmales gleznas, tāpat iedvesmojos no Frančeskas Kirkes, Felicitas Pauļukas, Līvijas Endzelīnas. No mūsdienu māksliniekiem savukārt ir tādi, kas pasauli redz diametrāli pretēji nekā es, bet tieši tas mani fascinē. Piemēram, Artūrs Akopjans, kas glezno pusabstrakti. Tādu ir daudz.

Šī būs jūsu pirmā izstāde Ventspilī.

– Jā, pati jau ilgi gaidu šo izstādi. Domāju, ka tā būs jauka pirmā tikšanās ar Ventspils skatītājiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: