Trešdien, 26.aprīlī, plkst. 13.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā notiks Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā “Latvijai 100” atbalstītā projekta “Ventiņ vācel” pirmais pasākums “Ventiņ valod: Ventspils pilsētas un novada izloksnes”.

Pasākumu vadīs stāstniece un ventiņu valodas zinātāja Līga Reitere. Līga ir dzimusi un augusi netālu no Ventspils – Tārgalē. Jau bērnībā pierakstījusi dzirdētos vārdus, kas atšķīrušies no literārās valodas, un pieaugot apjautusi, kādu iekšējo brīvību un neatkarību dod ventiņu valoda. Viņa daudz darījusi, lai atdzīvinātu gadu gaitā zudušās ventiņu valodas lietošanas tradīcijas- rīkojusi īpašas vakarēšanas, devusies izzinošās ekspedīcijās, lai noskaidrotu, kā runā Ventspils novadā, kopā ar pensionētu latviešu valodas pedagogu Uldi Grinbergu mācījusi gramatiku un sastādījusi Īs ventiņ gramatik un vārdnīc jeb bliņķs ventiņmēlē”. Līgai nereti patīk sevi dēvēt par skolmeistaru, akcentējot, ka palīdz apgūt nemateriālās vērtības- valodu, tradīcijas un prasmes- zināšanas, kas māca cilvēkiem saglabāt mājvietas svētību.

Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogramma “Latvijai–100” veidota, lai nodrošinātu Latvijas valsts simtgades svinību daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras pasākumu un norišu sagatavošanu un īstenošanu. Ventspils bibliotēkas projekta “Ventiņ vācel” mērķis, atbilstoši Latvijas valsts simtgades vēstījumam ES ESMU LATVIJA, ir apzināt savu lokālo identitāti, novada kultūrvēsturiskās vērtības un mantojumu. Projekta gaitā paredzētas vairākas aktivitātes- pieci izglītojoši pasākumi ventiņu dialekta, tautas tērpa, rotaļu, folkloras, augu un to nosaukumu, ēdienu recepšu izzināšanai un apguvei, iegūto zināšanu apkopojums “Ventiņa rokasgrāmatā”, kā arī atraktīvas un izzinošas galda spēles “Ventiņu domino” izveide.

Ieeja uz pasākumu bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: