Pirmdien, 27.martā plkst. 18.00, Ventspils Galvenajā bibliotēkā notiks grāmatas "Muižas laikmetu griežos - Gueter in der Wendezeit 1900 - 1939" atvēršana.

Intas Dišleres un Agritas Ozolas grāmata „Muižas laikmetu griežos - Gueter in der Wendezeit 1900 - 1939” ietver ļoti plašu fotoattēlu klāstu un koncentrētu informāciju par muižām 20.gadsimta sākumā un 1905.gada norisēm, Pirmā pasaules kara notikumiem Kurzemē, lielinieku teroru un Brīvības cīņām, kā arī muižu likvidāciju Agrārās reformas laikā un vācbaltiešiem. Grāmata arī aktualizē jautājumu par vācbaltiešu lomu Latvijas vēsturē un atspoguļo procesus, ko vispareizāk būtu saukt par kultūras revolūciju.

Šīs grāmatas manuskripts tapa teju pirms desmit gadiem, kad Durbes pilī atklāja izstādi “Muižas laikmeta griežos” veltītu 20.gadsimta pirmās puses norisēm Latvijā: 1905.-1907.gada revolūcijai, Pirmajam pasaules karam un Brīvības cīņām, Agrārajai reformai un Otrā pasaules kara sākuma posmam, kuru rezultātā muižas Baltijā beidza pastāvēt un vācbaltieši bija spiesti izceļot.

Tukuma muzeja veidotās četras izstādes “Muižas lauku kultūrvidē”, “Muižas laikmeta griežos”, “Muiža stāsti” un “Rainis un Durbes pils” un to katalogi papildina cita citu un veido vienu veselumu, kas kopumā rada reprezentatīvu pārskatu par norisēm Latvijas muižās 20.gadsimtā.

Vadoties no tā, ka grāmatā „Muižas laikmetu griežos - Gueter in der Wendezeit 1900 - 1939” daudz aktualizēti jautājumi par vācbaltiešu lomu Latvijas vēsturē, pasākumu tematiski kuplinās Ventspils vācu kultūras biedrības ansamblis “Windau”, kura darbības galvenais mērķis ir - apgūt skaistās vācu melodijas, radīt patīkamas emocijas un sirds siltumu.

Pasākumā piedalīsies grāmatas autore Inta Dišlere un Ventspils vācu kultūras biedrības ansamblis “Windau”.

Ieeja uz pasākumu bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: