Sestdien, 18. martā, plkst.17:00 Pārventas bibliotēka aicina uz režisora Jāņa Streiča gleznu izstādes “Kur basām kājām… Latgales ainavas” atklāšanu.

Jānis Streičs kopš bērnības vēlējās kļūt par mākslinieku. Rēzeknes pedagoģiskās skolas zīmēšanas pasniedzējs viņam atklāja pirmos aroda noslēpumus un mudināja mācīties tālāk. Tomēr aizraušanās ar teātri guva virsroku, un 1959. gadā Jānis Streičs uzsāka mācības Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes režijas nodaļā. Studenta gados viņš pelnīja iztiku, gatavojot dekorācijas amatieru teātriem, plakātus klubiem un uzņēmumiem.

Prasme zīmēt lieti noderēja arī kinomākslā, un Jāņa Streiča filmu vizuālais ietērps ir pārsvarā viņa diktēts un vadīts.

Jānis Streičs dzimis Latgalē, bet pirmie dzīves gadi aizvadīti Kurzemē, netālu no Sabiles. Viņa skolas gadi ritēja Preiļu novada Gaiļmuižā. Režisors atzīst, ka cilvēka būtība un vērtība „...jāmeklē tur tālumā, aiz trejdeviņiem kalniem, kur basām kājām staigā bērnība”. Pasteļu cikls ir atmiņas par vietām, kur pagājusi mākslinieka bērnība un skolas gadi.

Izstādes atklāšanas laikā varēs noklausīties Jāņa Streiča lekciju “Kino varoņa latgalieša ceļš uz lielo ekrānu”, latgaļu un ventiņu tautasdziesmas izdziedās dziesmu ansamblis “Ventiņ”, bet pasākuma noslēgumā aicināsim noskatīties  filmas “Cilvēka bērns” restaurēto variantu.

Ieeja uz pasākumu bez maksas, aicināti visi interesenti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: