11. janvārī plkst. 18:00 teātra nama “Jūras vārti” mazajā izstāžu zālē atklās fotoizstādi “Bagāža” – piecu autoru fotogrāfiju sēriju, kas vēsta par atmiņām, kuras mēs krājam visa mūža garumā.

Atmiņas ir mūsu dzīves neatņemama sastāvdaļa – mēs krājam tās līdzīgi kā mantu un pieredzi. Tās spēlē ar mums savādu spēli – detalizēti iezīmē vienu notikumu, bet gandrīz pilnīgi izdzēš citu, un bieži vien vecumdienās cilvēki spilgti atceras jaunības dienas, bet knapi var atcerēties, ko vakar ēda brokastīs.

Pusgada laikā projekta dalībnieces regulāri apciemoja Ārlavas pansiju – pavadīja laiku ar iemītniekiem, sarunājās, palīdzēja, centās dalīties ar siltumu un prieku. Par spīti dažādiem dzīves apstākļiem, pansijas iemītniekiem izdodas saglabāt dzīvesprieku un dzīvot gribu, neaprakstāmu optimismu un mieru, ar ko viņi gaidīja katru apciemošanas reizi. Rezultātā radās draudzība – izveidojās emocionālā saikne, kas ļāva pietuvoties un izzināt netveramo atmiņu tēmu – radīt fotostāstu par atmiņām, izstāstītu caur pansijas iemītniekiem, vidi un lietām viņiem apkārt.

Cik daudz atmiņu glabā lietas, ko mēs vācam ap sevi un cik lielu nozīmi mēs tām piešķiram? Materiālās un emocionālās vērtības – tās mainās mūsu dzīves gaitā. Bet kas notiek ar to visu, kad pienāk mūsu dzīves pēdējā pietura? Lai kāda tā būtu, tā ir mūsu dzīves neizbēgama daļa – kā mēs to sagaidīsim un ko paņemsim līdzi – tas ir lielais jautājums, par ko mēs bieži vien neaizdomājamies. Mantas pazūd, atmiņas izbālē, un mēs turamies pie vēl palikuša mazumiņa kā pie pēdējā dārguma. Atmiņas ir vienīgā vērtība, ko neviens mums nevar atņemt.
Pavadot mierā sava mūža noslēdzošo posmu, vecie cilvēki turas pie atmiņām kā pie kaut kā skaista un īpaša un labprāt dalās ar atmiņām, ko glabā ne tikai viņu prāts, bet arī lietas un vide apkārt. Tieši šie cilvēki un viņu atmiņu stāsti ir kļuvuši par fotosērijas uzmanības centru.
Par pētījuma vidi tika izvēlēti pansijas iemītnieki – daudz piedzīvojuši, viņi ir nonākuši sava miera pieturā dažādu apstākļu dēļ. Līdzi viņi ir paņēmuši savu bagāžu – nepieciešamās, nozīmīgās vai vienkārši palikušās mantas, bet bieži vien tikai to dārgāko – savas atmiņas.

Autori: Jekaterina Karpova, Anita Burkovska, Kristilla Pīpiķe, Baiba Bērziņa, Laura Roze.

Izstāde apskatāma līdz 12. februārim.

Ieeja bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: