Kāzas, kāzas... – ar šādu muzikālu dziesmuspēli Ventspilī viesosies Jaunais teātris. Izrādē Latvijā pazīstami aktieri izspēlēs visas būtiskākās kāzu norises, tostarp bildināšanu, laulību ceremoniju pie altāra un mičošanu.

Uzvedums Kāzas, kāzas...veidots pēc tradicionāla kāzu scenārija, ievērojot visus būtiskākos rituālus, pastāstīja Jaunā teātra pasākumu producente Laila Ilze Purmaliete. Tostarp caur humora prizmu varēs paskatīties uz bildināšanu, laulību ceremoniju, kāzu mielastu, mičošanu, guldināšanu un citām kāzu aktivitātēm. Visi notikumi tiks izspēlēti ar populārām un mazāk dzirdētām dziesmām, kā arī jautriem atgadījumiem no dzīves. Izrādes režisors ir Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Egliens, kurš arī pats piedalās izrādē. Egliens ir viens no Nacionālā teātra ikgadējā humoristiskā uzveduma Žurka līdzveidotājiem. Sadarbībā ar Jauno teātri veidoti tādi humoršovi kā Vīrieši, vīrieši..., Sievietes, sievietes..., arī Džimlai rūdi rallallā!. Turklāt šovasar Egliens ieguvis leģendārā latviešu aktiera un dziedātāja Edgara Liepiņa iedibināto balvu Joku karalis 2015/2016. Vēl kāzu norises izrādē izspēlēs Nacionālā teātra aktieri Ivars Kļavinskis, Mārtiņš Brūveris, Līga Zeļģe un Uldis Siliņš, Dailes teātra aktrise Aija Dzērve, Liepājas teātra aktieris Marģers Eglinskis un TV3 šova Dejo nost! uzvarētāja un citu šovu dalībniece Sarmīte Prule.

«Kāzas neapšaubāmi ir viens no skaistākajiem notikumiem ikviena cilvēka dzīvē. Kāzas parasti tiek jau ļoti laicīgi plānotas, tām tiek krāts, šūts, pirkts, nomāts, rakstīts un pušķots. Katrai visniecīgākajai detaļai kāzās ir ļoti būtiska nozīme,» atzīst Jaunā teātra pasākumu producente Purmaliete. Viņasprāt, tas ir nozīmīgs notikums gan pašiem jaunlaulātajiem, gan vecākiem un kāzu viesiem. Šī iemesla dēļ izrāde veidota tā, lai skatītāji varētu izbaudīt noskaņu, turklāt – ne tikai skatoties no malas, bet arī iesaistoties izrādē. «Kā jau īstās kāzās, neizpaliks arī bez laulībām pie altāra, pirmā valša, apdziedāšanās, līgavas zagšanas, mičošanas, guldināšanas, iedzeršanas un vispārējas jautras dancošanas,» norāda Jaunā teātra pārstāve.

Līdz šim izrāde rādīta jau 20 Latvijas pilsētās, tostarp Liepājā, Valmierā, Madonā un citviet. Ventspilī tā būs redzama Kultūras centrā 9. oktobrī plkst. 19. Biļetes iespējams iegādāties gan Kultūras centra kasē, gan Biļešu paradīzes kasēs.

Humors kā izdzīvošanas veids

Par to, kāda ir izrāde Kāzas, kāzas... un kāpēc humors dzīvē ir svarīgs, stāsta izrādes režisors un aktieris Mārtiņš Egliens.

Ar kādu mērķi veidojāt izrādi?

– Mēs gribējām uztaisīt kaut ko tādu lustīgu, lai cilvēkiem ir forši un jauki. Savulaik izrādi taisījām vasaras braukāšanai, un sapratām, ka vasara ir riktīgs kāzu laiks. Kaut gan latviešiem rudens arī ir kāzu laiks, tā ka viss nebūs nepareizi arī Ventspilī. Izrādē mēģinām vienkārši maksimāli lustīgi un dziedoši iziet cauri visām tām kāzu lietām un rituāliem. Ir kaut kas nopietns, kaut kas pavisam humorīgs. Papētām vīriešus, papētām sievietes. Papētām, kāpēc cilvēki vispār precas. Mēģinām apskatīt visu no paša sākuma, no salaulāšanās, līdz pat nākamajam rītam, kad ugunskurs ir jau izdedzis un visi ir kaut kur atlūzuši. Ar publikas iesaistīšanu, protams, tas viss ir!

Kādā veidā skatītāji tiks iesaistīti?

– To tad viņi atnākot redzēs!

Ko ar izrādi gribējāt pateikt?

– Kāzas jau pašas par sevi ir pilnas ar visu ko – tā ir gan izklaide, gan ļoti nopietnas un sirsnīgas lietas. Mums nebija tāda viena virsuzdevuma, jo katram jau kāzu pieredze ir sava – ir ļoti daudz lietu, kas ir vienādas, un daudz tādu, kas katram ir individuālas. Esam priecīgi, ja cilvēki kopā ar mums izdzīvo kādas varbūt jau bijušas emocijas un piedzīvo arī kādas jaunas. Tur ir ballēšanās, lustēšanās, iedzeršanas un tamlīdzīgas sadaļas, un ir mičošana. Man pašam kāzās vienmēr ir tā – mičo citus, bet es stāvu un man birst asaras, jo es domāju par savu tēti, par savu mammu, saviem tuvajiem un mīļajiem cilvēkiem. Izrāde ir tāda pozitīvu emociju uzjundīšana un forša kopā būšana.

Tomēr uzsvars izrādē ir uz humoru. Vai un kāpēc tas, jūsuprāt, dzīvē ir svarīgs?

– Domāju, ka humors ir ļoti svarīgs, jo tas ir vienīgais veids, kā vispār šajā ārprātīgajā laikmetā izdzīvot. Mums jau tā dzīvē apkārt ir daudz traku un nopietnu lietu – ja mēs uz tām arī skatīsimies nopietni, tad tur jau līdz cilpai nav pārāk tālu. Bet, ja mēs sākam par tām smieties, tad kaut kādā ziņā noņemam spriedzi gan no šīm lietām, gan arī paši no sevis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: