5. septembrī plkst. 19 Ventspilī, Pārventas bibliotēkā uzstāsies šogad dibinātais ansamblis Tempus Balticus, aicinot baudīt Rietumeiropas un Baltijas komponistu kamermūziku.

Klarnetists Jānis Tretjuks (Latvija/Vācija), čelliste Māra Botmane (Latvija) un pianists Johans Randvere (Igaunija) apvienojušies ansamblī Tempus Balticus, lai izzinātu, papildinātu un popularizētu Baltijas jūras reģiona laikmetīgo kamermūziku, kā arī piedāvātu aktuālu un oriģinālu skanējumu klasiskajam kamermūzikas repertuāram.

"Ideju par ansambļa veidošanu lolojām jau vairākus gadus. Pirmo reizi satikāmies festivālā In Corpore 2008. gadā Tallinā, un jau tad sapratām, ka nākotnē vēlamies īstenot kopīgas koncertprogrammas. Lai arī turpmākajos gados mācības un koncerti mūs aizveda uz dažādām Eiropas valstīm, ideja par kopā muzicēšanu izdzīvoja, un nu piedāvajam klausītājiem mūsu pirmos sadarbības augļus," atklāj Jānis Tretjuks.

Savā pirmajā koncertprogrammā ansamblis atskaņos Johannesa Brāmsa trio op. 114 laminorā, Erki Svena Tīra Architectonics II, Pētera Plakida skaņdarbu "Veltījums Brāmsam" un Anetes Ašmanes jaundarbu "Lauztās patiesības", tādējādi apliecinot savu interesi par dažādu laikmetu kamermūziku, kā arī vēlmi atskaņot laikmetīgo mūziku un veicināt mūsdienu komponistu jaunradi.

Jānis Tretjuks Latvijā apguvis klarnetes spēli Pāvula Jurjāna mūzikas skolā un Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolā pie Gunāra Kļaviņa, JVLMA pie Sigurda Circeņa un Mārtiņa Circeņa, kā arī pie Hena Halevī un Ernsta Šlādera Trosingenas Mūzikas universitātē Vācijā. Dažādu orķestru un kameransambļu sastāvos uzstājies Latvijā, Igaunijā, Vācijā, Francijā, Austrijā, Šveicē, Beļģijā, Itālijā un Polijā, ir ansambļu TutzFrequenz un Trio Cammerton mūziķis. Paralēli aktīvai koncertdarbībai ar modernajiem un senajiem instrumentiem, sniedzis meistarklases, no 2014. gada pavasara līdz 2016. gada vasarai bijis profesora Ernsta Šlādera asistents Trosingenas Mūzikas universitātē, bet no šī gada oktobra tur būs vēsturiskās klarnetes klases docents, paralēli turpinot papildināt savas zināšanas Schola Cantorum Basiliensis Bāzelē.

Māra Botmane kopš 2012. gada ir Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga čellu grupas mūziķe. Mācījusies Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolā pie Arvīda Tareilas, JVLMA pie Dianas Ozoliņas, Ferenca Lista Mūzikas akadēmijā Budapeštā pie Čaba Onzaī, šobrīd studē Jana Ikderta klasē Franfurtes Mūzikas un mākslu augstskolā. Papildinājusi prasmes solo un kamermuzicēšanas meistarklasēs. Vairāku vietēja un starptautiska mēroga konkursu laureāte, kā dažādu orķestru un kameransambļu dalībniece uzstājusies prestižās pasaules koncertzālēs kopā ar atzītiem diriģentiem un solistiem (Pāvo Jervi, Tenu Kaljuste, Stīvens Iserliss, Vineta Sareika, Koļa Blahers, Sola Gabeta u.c.). Regulāri koncertē ansambļa Latvian Sound Quartet sastāvā, kā arī aktīvi sadarbojas ar jaunajiem latviešu komponistiem.

Johans Randvere absolvējis Ivari Iljas klavieru klasi Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijā, pašlaik studē Džuzepes Verdi konservatorijā Milāna pie Valerio Premuroso. Piedalījies atzītu pianistu meistarklasēs, ir vairāku starptautisku konkursu laureāts un Grand prix balvu ieguvējs. Uzstājies kopā ar Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri, Igaunijas Nacionālo Simfonisko orķestri, Tallinas kamerorķestri, Vanemuines Simfonisko orķestri, Baltkrievijas Valsts Akadēmisko Radio simfonisko orķestri, sadarbojoties ar diriģentiem Risto Jostu, Polu Megi, Grigoriju Soroku un citiem. Sniedzis koncertus Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Itālijā, Vatikānā, Baltkrievijā, Zviedrijā, Vācijā un Somijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: