Atzīmējot izcilā latviešu mākslinieka Kurta Fridrihsona 105. jubileju, no 1. septembra līdz 12. oktobrim Ventspilī notiks pasākumu sērija veltīta K. Fridrihsona piemiņas, personības un nozīmes godināšanai.

Ventspils kā notikumu vieta šai norisei nav izvēlēta nejauši, bet ir vairāku lielisku sakritību rezultāts. Rakstniece Gundega Repše, sadarbībā ar Ventspils pilsētas domi, Ventspils Galveno bibliotēku, Pārventas bibliotēku, Ventspils muzeju, Ventspils Valsts 1. ģimnāziju, Teātra namu „Jūras vārti” un Ventspils Starptautisko Rakstnieku un tulkotāju māju ir radījušas kopprojektu – „Vairākas dzīves”.

Ventspils Valsts 1. Ģimnāzijā no 1. septembra tiks eksponēti Kurta Fridrihsona oriģinālakvareļi leģendārajam Homēra eposam „Īliada” – „Alfa bez Omegas”. Telpas izstādei nav izvēlētas nejauši, jo dramatiskajā 1945. gadā, dezertējot no leģiona un klīstot bēgļu gaitās Kurzemē, Kurts Fridrihsons strādājis par zīmēšanas skolotājs tieši Ventspils ģimnāzijā.

Ventspils Galvenajā bibliotēkā pirmo reizi publikai tiks parādīti Kurta Fridrihsona darbi „Kurzemes bēgļi”, kas tapuši bēgļu gaitās. Tēmas „bēglis” aktualitāte māksliniekam neraksturīgā, bet daiļrades sākumposmā izmantotajā eļlas tehnikā, atklāj šīs tematikas emocionāli neviennozīmīgo raksturu tagadnē, kas ir spilgts liecinājums kurzemnieku tipāžam. Daļu no šiem mākslas darbiem ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu restaurējušas Zane Stikāne un Inga Rozefelde.

Bibliotēkā varēs aplūkot arī latviešu rakstnieku portretus, ko mākslinieks veidojis 1940. - 70. gados. Izstādes atklāšana 5. septembrī plkst. 13:00.

5. septembrī plkst. 18.00 Ventspils Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā ar lasījumiem „Visur ir būts” tiks iedzejotas Dzejas dienas. Pieminot mākslinieka plašo ilustratora darbu un izsmalcināto sasaukšanos ar dažādu laikmetu un strāvojumu ietekmēm, dzeju lasīs Uldis Bērziņš, Aivars Eipurs, Ieva Rupenheite, Andris Akmentiņš un Pēteris Draguns.

Pārventas bibliotēkā būs skatāmi Kurta Fridrihsona grafiskās izteiksmes darbi dažādās tehnikās „Trajektorijas”, kas izvēlēti no bagātīgā mākslinieka arhīva, atklājot šīs personības daudzveidīgo interešu spektru un garīgās dzīves amplitūdu. Izstādes atklāšana 6. septembrī plkst. 18:00.

No 7. septembra Livonijas ordeņa pilī būs iespēja vēlreiz aplūkot nu jau ikonogrāfisko izstādi „Indiāņu gaita”, kuras sociālais patoss un mākslas spēks 1977. gada padomju Latvijā bija tik eksplozīvs un pārsteidzošs, ka paralēles ar Latvijas okupāciju tolaik nolasīja pat mākslas uztverē neiesvaidītie skatītāji.

7. septembrī plkst. 18:00 Teātra nama „Jūras Vārti” lielajā izstāžu telpā tiks atklāta Kurta Fridrihsona akvareļu izstāde „Vairākas dzīves”. Savukārt, mazajā izstāžu zālē - neliela hrestomātiska izstāde „Dzīves kardiogrammas”, kas vēstīs par mākslinieka likteni no t.s. „Franču grupas” laikiem līdz gulaga nometnēm, kur tapuši tūkstošiem darbu. Abas izstādes komplektētas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumiem, kā arī no privātkolekcijām.

Vienlaicīgi ar izstāžu atklāšanu, tiks atvērta arī māksliniekam veltīta grāmata „Es biju šeit viens pats”, ko, pateicoties advokāta Filipa Kļaviņa personiskam atbalstam, izdevusi Dienas Grāmata. Tajā apkopotas G. Repšes, R. Muižnieces un R. Čaupovas oriģinālesejas, kā arī bagātīgs reprodukciju klāsts

Vakara noslēgumā plkst. 19:00 uz “Jūras vārtu” skatuves izskanēs koncertprogramma „PIAZZOLLA. GALLIANO. TANGO”, aizvedot klausītājus muzikālā ceļojumā ar tango piesitienu no naksnīgās Rīgas uz Parīzi un Ņujorku.

Kurta Fridrihsona jubilejas pasākumu cikla izskaņā 12. oktobrī plkst. 19:00 teātra namā “Jūras vārti” notiks koncerts „Atgriešanās Ventspilī”, kurā ar muzikālu programmu uzstāsies Ventspils kamerorķestris un čellists Mārcis Kuplais. Kurta Fridrihsona dzīves atziņas un filozofiskās pārdomas lasīs Zigfrīds Muktupāvels.

Paralēli iepriekš minētajam, šobrīd norit Dzintras Gekas dokumentālās filmas „Kurts Fridrihsons” filmēšana, kuras tapšanu atbalstījusi Ventspils pašvaldība. Pirmizrāde gaidāma 2018. gada 7. septembrī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: