Pirmdien plkst. 17.30 Ventspils Galvenajā bibliotēkā ciklā “Pieredzes ceļi” folkloras kopas „Delve” dalībnieki Aina Tobe un Gvido Tobis aicina uz pasākumu „Dzīvo radību gudrība”.

 
   

Cilvēkam blakus dzīvo daudzu veidu dzīvās būtnes, kuras attīsta sevī kādu no dievišķām īpašībām, jeb talantiem… Tie, kas dzīvo saskaņā ar dabu, savus „mazākos brāļus” cenšas iepazīt, un mācās no tiem viņu gudrību.

 
Aina Tobe ir Lēdurgas gleznotāja un folkloriste, viņai tuva latviešu senā ticība kā arhaiskākais no pasaules uzskatiem. Viņasprāt, rakstu zīmes un ornamenti sievietes pasaulē iederas tikpat dabiski kā lasīt un rakstītprasme.
Ar vēja vieglumu šī sieviete lido cauri bezrobežībai. Gvido Tobis ir folklorists, spēlē dažādus tautas mūzikas instrumentus. Viņu mājās, Vidrižu pagasta “Vaivaros”, ir iekārtota Saules svētnīca, kur notiek gadskārtas svētki un uguns rituāli saistībā ar svarīgākajiem ģimenes godiem- kāzām, krustabām u.c.
 
Aina un Gvido ir autori grāmatai - kalendāram "Saules gads”. Tas ir pirmais, atsevišķi izdotais Saules ritu kalendārs apļveida izklājumā, kas vienkārši un caur mitoloģisko pasaules izpratni parāda telpas un laika savstarpējo saistību.
 
Aina Tobe, stāstot par savām atziņām, aicina: „…lūdzu, neticiet tiem, kas saka, ka teiksmu un mītu pasaules vairs nav, ka tā ir izgaisusi tālos aizlaikos... Pat, ja tev ir priekšstats, ka mitoloģija ir bērnišķīgas pasaka...” Ieeja uz pasākumu bez maksas.
Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: