Šonedēļ ventspilniekiem atkal būs iespēja dzirdēt jau iepazīto džeza kvintetu Silvesteri Orkesteri.

Tas ir kolektīvs ar oriģinālu muzikālo un filozofisko rokrakstu, kura kodolu kopš 2003. gada veido idejas autori Renārs Lācis (saksofoni, flauta), Kārlis Vanags (saksofoni, flauta, kompozīcija, EWI) un Ritvars Garoza (taustiņinstrumenti, kompozīcija).

Toms Poišs (basģitāra un kontrabass) un Andris Buiķis (sitaminstrumenti) sastāvam pievienojās vēlāk, mainoties ansambļa stilistiskajiem akcentiem un darbības mērķiem. Sākotnēji tos veidoja interese apgūt jaunu repertuāru un iespēja ar to aktīvi iesaistīties koncertdzīvē. Muzikālā repertuāra bāzi veidoja lielākoties džeza standarti.

Šobrīd kvinteta darbības prioritāte pāraugusi profesionāli augstvērtīgas oriģinālmūzikas radīšanā. To komponē un aranžē paši ansambļa dalībnieki, veidojot Silvesteri Orkesteri par muzikāli eksperimentālu telpu un unikālu ideju laboratoriju.

Pašlaik kvintetā darbojas R. Lācis, K. Vanags, R. Garoza, Rūdolfs Dankfelds (sitaminstrumenti) un Tiago Loei (perkusijas). Būtiskākā kvinteta jaunrades tendence ir oriģinalitāte un individuālas specifikas meklējumi, stilistikā sapludinot klasiskā džeza, fusion un akadēmiskās mūzikas elementus.

Mūziķi savu profesionālo meistarību papildinājuši ārzemēs – gan studijās, gan skatuves pieredzē kopā ar izcilām džeza un populārās mūzikas personībām. Pamazām Silvesteri Orkesteri veido internacionālu pieredzes apmaiņu arī kā kolektīvs, sadarbojoties ar pasaules džeza mūziķiem gan festivālos Rīgas Ritmi un Saulkrasti Jazz, gan citos muzikālos projektos.

Sadarbībā ar pašmāju mūziķiem notiek dažādi eksperimentāli projekti. Tā, pērn festivāla Saxophonia laikā klausītājiem piedāvāja noklausīties oriģinālmūzikas programmu, kas tapa, sadarbojoties ar Šnē vadīto kamerorķestri Sinfonietta Rīga.

Otrs kvinteta darbības aspekts ir džeza mūzikas popularizēšana Latvijā, sabiedrības izglītošana un profesionāls atbalsts jauno talantu attīstībā. Ir izveidota Valsts akreditēta ritmiskās mūzikas apmācības sistēma, kvintets regulāri viesojas Latvijas mūzikas vidusskolās, kultūras namos u.c.

Tam ir vistiešākais sakars arī ar Ventspili, ko Lācis un Garoza strādā arī mūsu Mūzikas skolā. Programma Jazz ABC, ko varēsim dzirdēt Kultūras centrā 21. oktobrī, ietver stilistiski dažādu mūziku no džeza pirmsākumiem līdz mūsdienām, no šī žanra mūzikas standartiem līdz oriģinālmūzikai. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: