Satelīta Venta-1 būve un citi ar kosmosa tehnoloģijām saistīti projekti ļauj arī Ventspils Augstskolas (VeA) studentiem izmēģināt spēkus pētnieciskajā darbā.

 Turklāt zinātniskos projektos piedalās ne tikai maģistranti, bet arī bakalaura programmā studējošie. Tā, piemēram, trīs bakalaura programmas Elektronika 3. kursa studenti piedalās projektā Programmvadāma (SDR) satelītelekomunikācijas modeļa izstrāde.

Studenti dod savu ieguldījumu pētniecībā, iegūst vērtīgu pieredzi, un augstskola turklāt var būt droša, ka pēc bakalaura programmas beigšanas spējīgākie elektroniķi nepametīs Ventspili. “Elektronikas virzienā VeA pagaidām nav maģistrantūras un, ja labākie studenti pēc beigšanas aizietu studēt uz Rīgu vai ārzemēm, tad, visticamāk, būtu mums zuduši. Pateicoties projektam, studenti varēs divus gadus turpināt strādāt un attīstīties tepat, un pa to laiku, iespējams, arī VeA būs jau elektronikas maģistra programma,” skaidro Ventspils Starptautiskā Radioastronomijas centra vadošais pētnieks Jānis Trokšs.

Projektā studenti kopā ar pasniedzējiem un pieaicinātajiem konsultantiem izstrādā jaunu komunikācijas modeli mazajiem satelītiem, kura pamatā būs moderna tehnoloģija – programmvadāmais (SDR – Software Defined Radio) radio. “Tā ir jauna tehnoloģija, lielākā daļa mazo satelītu ar tādu vēl nav aprīkota. Līdz šim Latvijā šādas kompetences nebija,” skaidro J. Trokšs. Viena no priekšrocībām, ko šāda tehnoloģija paver, ir iespēja satelīta sakaru kanāla darbības principu un daudzus svarīgus parametrus pārprogrammēt arī pēc tam, kad tas jau atrodas orbītā.

“Satelīti spēj komunicēt gan savā starpā, gan ar Zemes bāzes stacijām. Pēc šāda principa projektā esam sadalījuši arī lomas. Viena daļa no pētniekiem nodarbojas ar Zemes bāzes stacijas tehnoloģiju problēmām – no kosmosa raidītu signālu uztveršanu, to apstrādi, kā arī vajadzības gadījumā – datu un vadības komandu nosūtīšanu satelītam. Otra daļa pēta komunikāciju uzlabošanas un tehnoloģiju modernizācijas iespējas no apkārt Zemei riņķojoša satelīta viedokļa,” skaidro Trokšs.

Paredzēts, ka jauno komunikāciju tehnoloģiju daļēji varētu izmantot arī VeA un Brēmenes kolēģu Vācijā kopprojektā radītajā satelītā Venta-1. Projektā tiek meklēts arī risinājums kuģu automātiskās identifikācijas sistēmas (AIS) signālu uztveršanas un apstrādes algoritmu optimizēšanai, jo, saskaņā ar Venta-1 plānotajiem uzdevumiem, svarīga loma ir ierādīta kuģu satiksmes uzraudzības un navigācijas pielietojumiem.

Pavisam VeA  pētnieciskajos projektos līdz šim piedalījušies vairāk nekā 30 IT un elektronikas virziena studenti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: