Ventspils Augstskolas (VeA) elektronikas inženierzinātņu studenti ar projektu “IRBE - 3” ieguvuši pirmo vietu nominācijā “Labākais dizains” starptautiskajās meteoroloģisko balonu sacensībās “Global Space Balloon Challange”.

Projektā “IRBE - 3” darbojās Ventspils Augstskolas bakalaura un maģistra studiju programmas “Elektronika” studenti un absolventi – Gints Dreifogels, Kaspars Prūsis, Atvars Nikolajevs, Pēteris Pitāns un Mikus Freimanis.

Meteoroloģiskā zonde “IRBE - 3” š.g. 17. augustā pacēlās no Ventspils lidostas teritorijas. Balons veica lidojumu nepilnas divas stundas un pārsprāga 14 km augstumā (gaidītā vismaz 20 km augstuma atzīme netika sasniegta, kā tika izsecināts vēlāk, lateksa balona zemās kvalitātes dēļ), piezemējoties Talsu apkaimē. Pēc zondes piezemēšanās studenti zondi veiksmīgi atrada un spēja no tās iegūt visu informāciju – gan lidojuma video un fotogrāfijas, gan arī sensoru datus (atmosfēras temperatūras, spiediena, mitruma un gāzu mērījumus), kas tika ierakstīti atmiņas kartē.

Nominācijā “Labākais dizains” tika ņemts vērā viss – gan izstrādātais zondes konstruktīvais risinājums, gan visas elektroniskās sistēmas, gan arī pats eksperiments un komandas gala ziņojums. Komandas dalībnieki Gints un Kaspars atzina, ka jau sākotnēji, gatavojoties konkursam un veidojot šī gada projektu, viņi cerēja pretendēt uz kādu balvu tieši šajā nominācijā. Nu visas pūles un ieguldītais darbs ir atmaksājies. Konkursā tika piešķirtas balvas arī otrā nominācijā – “Labākais izglītības projekts”.

“Šogad konkursā piedalījās divas komandas no Latvijas. Viena no Ventspils Augstskolas un otra – mūsu sekotāji, kuri vairākkārt arī konsultējās ar mums par dažādiem jautājumiem saistībā ar šīm starptautiskajām sacensībām,” atklāj komandas dalībnieks Gints. Gints un Kaspars uzsvēra, ka šādi projekti un studentu aktivitātes popularizē gan Ventspils Augstskolu, gan arī elektronikas studiju virzienu.

Starptautiskās meteoroloģisko balonu sacensībās Global Space Balloon Challenge pulcē amatieru satelīttehnoloģiju un kosmosa izpētes entuziastus no visas pasaules, iedrošinot veidot pašiem savas tuvā kosmosa misijas. Ventspils Augstskolas studenti šajās sacensībās piedalījās jau trešo gadu pēc kārtas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: