Ventspilī, tāpat kā 300 citās Eiropas pilsētās, 29. septembrī norisinājās Zinātnieku nakts pasākumi, kuru galvenā tēma šogad bija Zinātnes sasniegumi – ideju avots inovācijai.

Šogad Ventspils Augstskolā interesentiem bija iespēja apmeklēt lekciju “Tulkotājs un mašīntulkošana: kurš kuru vai gudra sadarbība?”, kuru lasīja Tulkošanas studiju fakultātes docents Jānis Veckrācis, kā arī lekciju “Vēsturiskās, industriālās un astronomijas inovācijas un to izaicinājums”, kuru lasīja Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra direktors un Ventspils Augstskolas Ekonomikas un pārvaldības fakultātes asociētais profesors Valdis Avotiņš.

Jānis Veckrācis savā lekcijā sniedza informāciju par mašīntulkošanas un datorizētās tulkošanas rīkiem, to izmantošanu dažādos tulkojumos. Lekcijā tika sniegta informācija arī par visiem labi pazīstamo un ikdienā diezgan bieži izmantojamo rīku – Google Translate, atklājot tā darbības principus, dažādus piemērus un to, ka šie tulkošanas rīki tiek nemitīgi attīstīti un uzlaboti. Noslēgumā tika diskutēts par to, vai drīz mašīntulkošana aizstās cilvēku darbu. Jānis Veckrācis uzskata, ka mašīntulkošanas rīki diezgan tuvu pietuvosies cilvēku spējām, bet tulkotāju darbu diez vai pilnībā aizstās.

Valdis Avotiņš savā lekcijā runāja par inovāciju vēsturi, attīstību un izaicinājumiem, minot dažādus inovatīvus piemērus un izgudrojumus, kā arī uzsverot astronomijas nozīmi izgudrojumos, tehnoloģiskajos risinājumos un inovācijās, bez kurām nav iedomājama ikdienas dzīve mūsdienās. Piemēram, astronomijas joma palīdzējusi radīt bezvadu interneta jeb wi-fi risinājumu. Valdis Avotiņš visiem novēlēja būt radošiem, attīstīt jaunas idejas, kā arī uzsvēra to, ka jaunas idejas var radīt jebkurā vecumā un jebkurš.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts pasākums, kas notiek katru gadu septembra pēdējā piektdienā, saistošā veidā skaidrojot zinātnes sasniegumus un ļaujot ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: