Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par esošā regulējuma skolas gaitu sākšanas vecuma saglabāšanu. Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Neatkarīgās izglītības biedrības valdes priekšsēdētāja Zane Ozola.

Ozola norādīja, ka patlaban Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) strādā pie reformām, kas tostarp paredz skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma. Viņa pauda, ka «virkne izglītības un pedagoģijas nozares pārstāvju, kā arī bērnu psihologi, neirologi, bērnu tiesību nozares pārstāvji, veselības ministre, tiesībsargs, kā arī vairākas izglītības biedrības ir paudušas argumentētu viedokli, skaidrojot, kāpēc nevajadzētu ieviest obligāto izglītību no sešu gadu vecuma».

Ozola uzsvēra, ka savu viedokli dažādās aptaujās esot pauduši arī vecāki, «vairākumam neatbalstot skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma». Iniciatīvā paustas bažas par to, ka šādas reformas ieviešana var beigties ar skolēnu sekmju pasliktināšanos, kā arī dažādiem emocionāla, psihiska un pat fiziska rakstura traucējumiem bērniem, turklāt tie var saglabāties arī pusaudžu un pieaugušā vecumā.

Iniciatīvas autoru ieskatā, sākot skolas gaitas no septiņu gadu vecuma, bērni ir pietiekami nobrieduši, lai tas viņiem neradītu papildu emocionālo un fizisko slodzi, attiecīgi tas neradītu kaitējumu bērnu veselībai un psihei.

Kā ziņots, Izglītības likums jau tagad nosaka, ka izglītības procesu bērns sāk no piecu gadu vecuma - obligāta ir no piecu gadu vecuma bērnu sagatavošana pamatizglītības ieguvei un pamatizglītības iegūšana vai pamatizglītības iegūšanas turpināšana līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai.

IZM rosina noteikt agrāku skolas gaitu sākšanas vecumu, paredzot, ka 1. klasē skolēni varētu doties jau sešu gadu vecumā, un vienlaikus nosakot, ka 1. klasē apgūstamo mācību programmu īstenos tās vispārējās izglītības iestādes, kuras attiecīgajā situācijā būs spējīgas nodrošināt sešgadīgiem bērniem nepieciešamo mācību vidi un šim darbam sagatavotus pedagogus.

Ministrijā uzsvēra, ka agrāka skolas gaitu sākšana nenozīmē sešgadnieka iesēdināšanu skolas solā - IZM virzītie grozījumi paredz to, ka sešgadīgi bērni mācīsies tādā vidē un apstākļos, kādi ir atbilstoši šāda vecuma bērna vajadzībām, sola IZM.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Nif nifs 24.08.2017, 11:25:02

    Agrāk sāka iet skolā un mācījās burtus pazīt. Vēl pirms gadiem 20 ejot uz skolu ar 7 gadiem bija jāzina drukātie burtiņi...tagad jāzina rakstīt un lasīt. Drīz būs jāzina lasīt un rakstīt jau sešos, ja ne piecos gados. Nu aptrakuši pavisam! Visu nevar taisīt uz ekonomiskiem aprēķiniem, kaut kur arī sirds jāpieliek klāt.

  • 0
    Latvija pāri visām! 24.08.2017, 11:30:23

    Tie aprēķini arī tādi nekādi - kā no pirksta izzīsti...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: