Šodien un rīt Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūts “Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs” rīko piekto ikgadējo starptautisko konferenci “Pielietojamā astroinformātika un kosmisko datu apstrāde Baltijā”(BAASP).

Tā ir gan lietišķa, gan zinātniska Baltijas reģiona konference, kurā šogad Latvijas, Zviedrijas un Krievijas zinātnieki apspriedīs aktuālas problēmas astrofizikā, starpdisciplinārus risinājumus informācijas un datu apstrādē, kuri saistīti ar kosmosu un kosmosa objektu novērojumiem, tajā skaitā Saules un Zemes novērojumiem un tālizpēti no mākslīgajiem pavadoņiem.

Konferenci atklāja Ventspils Augstskolas rektors Kārlis Krēsliņš, kurš sveica visus konferences dalībniekus un izteica gandarījumu par jauniešiem, kuri izvēlējušies darboties astronomijas jomā. Konferences atklāšanā piedalījās arī Ventspils pilsētas domes Ekonomikas nodaļas vadītāja Elita Baklāne–Ansberga, kura uzsvēra augstskolas 20 gados paveikto, kā arī atzīmēja Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra unikalitāti un Irbenes radioteleskopu kompleksa modernizācijas sniegtās iespējas.

Viens no galvenajiem konferences referentiem Andris Vaivads (Zviedrija) prezentēja ziņojumu par Eiropas Kosmosa aģentūras mākslīgā pavadoņa THOR (“Turbulence Heating Observer”) palaišanu, precīza magnētiskā un elektriskā lauka mērīšanu, kā arī plazmas daļiņas mērīšana Saules sistēmā ļaus noskaidrot, kā nemierīga plazmas izplūde paātrina atsevišķas daļiņas, kas radīja milzīgu interesi klātesošajiem konferences dalībniekiem.

Viens no spēcīgākajiem astronomiskajiem instrumentiem Baltijas reģionā ir Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra radioteleskops RT-32. Lielākā daļa no referātiem ir saistīti ar šo radioteleskopu un tā izmantošanu kopīgos pētījumos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: